Васил Кифев: Берое ще бъде отбор с нов облик


Васил Кифев: Берое ще бъде отбор с нов облик
20-08-2017 16:37 | beroebasket.com

Отборът на Берое се събира тази вечер в Панагюрище, където от утре започва първият му подготвителен лагер. Часове преди старта на подготовката председателят на Управителния съвет на клуба Васил Кифев отговори на въпросите на beroebasket.com за предстоящата подготовка, контролните срещи, селекцията, ще има ли Берое отбор в А група…

 

- Г-н Кифев, има ли вече яснота кога и къде ще се готви отбора на Берое?


- Събираме се днес вечерта в град Панагюрище и от 21 август тимът започва активна подготовка там. Условията там са прекрасни, залата е страхотна, в близост до нея има нов хотел. Има фитнесцентър, стадион, плувни басейни, спа, възстановяване – има всичко и то на такова ниво, че да може отборът да се подготви пълноценно. Хората съдействат с каквото могат и съм сигурен, че това няма да бъде първият баскетболен лагер в Панагюрище, а начало на дългогодишно ползотворно сътрудничество. Прибягваме до този вариант заради факта, че в залата в Стара Загора тече ремонт, който продължи малко повече от очакваното. Това е резултат от бурята, която повреди покрива на спортното съоръжение. Община Стара Загора, която е собственик на залата, прави всичко възможно нещата да се случат по най-бързия начин.

 

- Има ли яснота колко контролни срещи ще играе Берое по време на подготовката?


- Предвидили сме между шест и осем мача. Съперниците все още се уточняват, но повечето от тях ще бъдат срещу отбори на по-високо ниво, като поради проблема с материалната база, явно ще гостуваме. Правим това заради факта, че трябва да сме в максимална форма още в началото на октомври, когато ни предстоят мачовете от втория квалификационен кръг на ФИБА Еврокъп. Обмисляме и почти сигурно ще вземем участие и в Балканската лига. Като шампиони от последното издание на надпреварата имаме морален ангажимент към тази надпревара. В момента се уточняват подробностите по формата на турнира. Ние обаче чувстваме че това е състезание, което дава възможност на доста отбори да израснат, особено на младите състезатели в тях.

 

- Привлякохте доста нови имена в отбора и няколко млади и талантливи играчи…


- След като анализирахме внимателно случилото се през последната година стигнахме до извода, че в някои аспекти отбора във вида си от миналия сезон е достигнал своя таван. Договорите на Мартин Раднев и Тенчо Тенчев не са подновени, с което им се предоставя възможност за по-добро развитие, а с Пламен Алексиев преценихме, че той ще се чувства по-добре и ще бъде по-щастлив в родната Варна. Водещото ни желание това лято беше да поставим основите на един Берое, който ще доминира в бъдеще. Да се създаде гръбнак от млади и перспективни състезатели, с потенциал да радват феновете и занапред. По тази причина през миналия сезон привлякохме Евгени Василев, сега подписахме с Борис Войков и Николай Титков. Има още едно момче от Добрич – Давид Кръстев, който също ще дойде тук на проби и има физически потенциал да играе баскетбол. По същата причина много искахме и Кръстан Кръстанов да се присъедини към нас. В същото време обаче очакванията на феновете към нас вече са много по-сериозни и всички искат поне да повторим резултатите от миналия сезон. Имахме желание, но не успяхме да задържим Шейн Гибсън и Омари Гудул. В крайна сметка на тях им бяха предложени по-добри възможности, на които не бяхме в състояние да отговорим. Омари, примерно, направи трансфер в Испания на топ ниво и много ще се радвам и други състезатели от нашето първенство, било то българи и чужденци, един ден много скоро да го последват. Вероятно отново ще използваме максималния брой разрешени чуждестранни състезатели, които винаги са давали колорит на Берое. Междувпрочем разполагаме с добра основа от български състезатели в лицето на Тихомир Желев, Ники Николов и Тошко Тодоров. Милен Дудев, който направи стабилен сезон и показа значително израстване, идва като заместник на Пламен Алексиев. Привлякохме Александър Янев, който признавам ме изненада приятно с успешните си игри в националния отбор и безспорно ще има водещ принос за Берое. Имахме изключително сериозни аспирации и към други двама български състезатели – Павел Маринов и Станимир Маринов. За съжаление, по една или друга причина, не успяхме да се преборим. На практика ще бъдем отбор с нов облик и се надявам да се напаснем максимално бързо.

 

- Споменахте Кръстан Кръстанов, около него се създаде сериозно напрежение...


- Относно Кръстан можехме да проведем преговорите по далеч по-йезуитски начин. Любо Минчев предпочете офертата ни да се представи след края на европейското първенство, предоверявайки се на факта, че самият той го лансира за истинския баскетбол преди време. Коментирахме неофициално перспективите пред него само с част от ръководството на ЦСКА. Впоследствие това забавяне беше ПР експонирано по некоректен начин от Константин Папазов пред момчето и родителите му, като едва ли не анти-Левски оферта. Състезателят е достатъчно млад и наивен и взе решение да продължи в Левски. Това беше негов избор. Надявам се той и там да се развие, така както би го направил в Берое, а Константин Папазов да има време и ако случайно провежда някоя тренировка между ПР ангажиментите си, да го научи на нещо свързано с баскетбола.

 

- Като варианти за Берое бяха спрягани имената на Павел Маринов и Станимир Маринов…


- Павел Маринов е състезател, който израсна пред очите ми във времето. През годините той винаги е бил подценяван по някакви нелогични за мен причини, а всъщност е една от най-високите топки в българския баскетбол. Няколко години поред правим всичко възможно той да се завърне в Берое. За съжаление не сме в състояние да се преборим с финансовите възможности на чуждите клубове. Запазили сме прекрасни отношения и аз нямам съмнения, че един ден, при възможност, той отново би играл в Берое. За мен той е Евролига калибър играч и съжалявам, че той не си го е поставил като цел, за която да се бори… Случаят със Станимир Маринов е доста по-болезнен. Станимир беше структуроопределящ състезател в селекцията ни. Бяхме получили вербалното му съгласие да започне подготовка с нас и при липса на оферта от чужбина до 30.08. да подпише с нас. Вероятно обаче по време на предквалификациите, които изигра с националния отбор, той не е бил доволен или от баскетбола, който играе тима, или от ролята му там, или пък от треньорите, или в крайна сметка му е размътена главата по такъв начин, че като резултат той се отметна от стисната ръка и няма желание да играе в Берое. В крайна сметка това е негово решение, ние не можем да накараме никой насила да ни заобича. Аз лично се радвам, че всичко приключи преди да е започнало, защото по всяка вероятност щетите след това щяха да са по-големи.

 

- Споменахте, че вероятно и тази година ще се разчита на максималния брой чужденци. Според новите правила обаче това означава отбор в А група или заплащане на допълнителна такса…


- Ние сме много големи радетели на това Берое да има отбор в А група. Още през 2012 г. на практика имаше такъв – отборът на Тракийския университет, който спечели Купата на БФБ, беше втори отбор на Берое. Тази година, съобразно политиката на клуба, ще имаме възможност най-талантливите местни деца, които вече влизат в полезрението на националните селекционери за отделните възрасти, както и младите състезатели, които привлякохме ще имат възможност да играят във втория ни отбор в А група. Той ще бъде доста приличен.

 

- Ще има ли промени в треньорския щаб?


 - Любо Минчев ще води отбора за четвърта или пета година, вече ги бъркам. Отново ще му асистира Бойко Миленков. Поканили сме Явор Аспарухов да ни помогне в структурирането на школата като консултант в момент, в който е свободен. Планимир Дафинов, който игра преди няколко години при нас и според мен носи треньорски талант в себе си, ще работи при подрастващите наред с досега действащите хора там. Като цяло работа се върши с хора и човешкия ресурс и фактор е съдбоносен за развитието на една организация. Затова ние обръщаме страшно много внимание на това и търсим позитивизъм на всички нива – състезатели, треньори, ръководство, фенове, общественост и т.н.

 

- По време на един от мачовете на националния отбор в интервю за националната телевизия треньорът на Левски Константин Папазов атакува остро Любо Минчев и Берое. Вашият коментар по темата?


- За първи път от незапомнено време имахме национален отбор, с който всички баскетболни хора трябва да се гордеем. За съжаление низките страсти, лицемерието, егоцентризма и статуквото в българския баскетбол нямат измерения, колкото и да Ви говорят други хумористични историйки по пресконференции. Цялостното поведение на Константин Папазов е извън всякакви етични норми, а освен всичко друго в частни разговори той си позволява език, който далеч преминава границата на нормалността. Към момента това, което съм направил, е да го изтрия и да блокирам номера му. Нямам повече какво да кажа за него.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Берое, Васил Кифев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи