Глушков: Не можем да направим нищо в казуса с Везенков и Бост


Глушков: Не можем да направим нищо в казуса с Везенков и Бост
(сн. lap.bg)
18-08-2017 16:26 | Мария Маринова

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков коментира казуса с участието на Александър Везенков и Дий Бост в националния отбор. Двамата са под въпрос за предстоящите мачове на тима ни в следващата фаза на квалификациите заради спор между ФИБА и Евролигата, който касае и националните състезатели. Глушков сподели, че се надява на положителна развръзка, но българската федерация няма какво да направи в случая.

 

„От страна на федерацията и на ФИБА, на този етап нищо не можем да направим. Както знаете, ФИБА и Евролигата са в съдебни спорове повече от една година. Последното, което знаем е, че по усмотрение на клубовете, те ще пускат или няма да пускат състезатели за националните отбори. Въпросът е на какво може да се надяваме, а това е общо решение на отборите от Евролигата. В испанските отбори има много национални състезатели или такива, които имат потенциал да бъдат. Има вариант те да не попаднат в националния отбор на Испания, а групата, в която са те, е сериозна. Надявам се тяхното спортно министерство да реши въпросът с първенството им, за да могат да си пускат състезателите за националния отбор, което несъмнено ще доведе до едно подобно общо решение. За нас е важно, защото Везенков играе там. Надявам се на едно такова решение, защото те са в доста неизгодна позиция. Това ще бъде едно от важните неща, които трябва да следим.“, заяви Глушков.

 

Той сподели, че е възхитен от атмосферата в националния отбор през това лято по време на предварителните световни квалификации, в които България записа четири победи. „Аз няма да говоря за спортно-техническия аспект. Миналата година се надявахме да имаме отбор, тази вече сме сигурни, че имаме. В него са събрани сърцати момчета, които искат да играят за българския национален отбор, да бъдат цяло лято на подготовка в жегата на 40 градуса, да играят заедно един за друг, за себе си и за България и да се представят достойно. Това най-много съм искал, естествено и резултатът, който постигнахме е много важен. Предстоят ни важни срещи през есента, както за българския баскетбол, така и за тях като състезатели, които вече доказаха доста неща.“, сподели президентът на баскетболната федерация.

 

„Победите са хубави и убедителни. Треньорът, заедно с щаба и състезателите, през тези дни от 28 юни до днес, са били заедно и са работили доста сериозно. Това е техен успех. Искам да поздравя Минчев, въпреки че работата е била тежка. Знаем го всички като треньор, той е взискателен. Въпреки всичко, успяха да създадат такава атмосфера, от която съм възхитен. Ако трябва да бъда честен, през последните години бях позагубил малко вяра в един такъв вид отбор. Смятам, че това не е максимумът, когато се прави един отбор и има такава спойка между състезатели и треньори. Надявам се с това, което показаха, публиката да бъде още по-съпричастна, защото видяхме, че имаше радост по трибуните, когато печелихме. Надявам се сега играчите да растат, защото вече вярват в себе си.“, добави Глушков.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков, България, Александър Везенков, Дий Бост
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи