ФИБА се доближава до НБА с ново правило за крачки


ФИБА се доближава до НБА с ново правило за крачки
18-08-2017 14:30 | BGbasket.com

Редица международни медии съобщават за предстояща промяна в правилника на ФИБА, отнасяща се за „крачките”. Тя ще доближи правилника до този на НБА.

 

Според информацията промяната ще влезе в сила от 1-ви октомври тази година. Целта е баскетболът по целия свят да се уеднакви максимално и да няма объркване при игра на чуждестранни състезатели и международни състезания.

 

Ето какво гласи новото правило:

 

- по време на движение с един крак на пода при хващане на топката или спиране на дрибъл, следващият крак или крака, които докоснат пода, ще бъдат пивотиращ крак.

 

Ето какво гласят сегашните официални баскетболни правила на ФИБА, отнасящи се за тази ситуация:

 

- Когато хваща топката в движение : – ако единият крак докосне пода, този крак става пивотиращ; – ако и двата крака на състезателя са във въздуха и той се приземи едновременно на двата си крака, в момента, когато единият крак се повдигне от пода, другият става пивотиращ; – ако и двата крака на състезателя са във въздуха и той се приземи първо на единия си крак, то този крак се счита за пивотиращ. Ако състезателят отскочи от този крак и се приземи едновременно на двата си крака, то нито един от тях не може да се счита за пивотиращ.

 

На пръв поглед промяната изглежда незначителна, но всъщност тя е доста значима. В НБА разбирането на това правило е доста либерално, докато в другите части на света не е така. Доста американски играчи изразиха подкрепата си за такава промяна на правилата, защото често на американците се свирят крачки именно заради досегашната разлика в това правило. Сред тях е и MVP на Файнъл 4 на Евролигата Епе Юдо, който написа в Туитър: „Скъпа ФИБА, благодаря, че променихте правилото за крачките!!! Наистина променихте играта!!! Искрено ваши: всички американски играчи.”

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи