Николай Господинов за важността на менторите в живота


Николай Господинов за важността на менторите в живота
08-07-2017 18:49

Българският треньор Николай Господинов беше представен в обширен и интересен материал от basketballagent.net. Основният мотив в него е важността на менторите и моделите за подражание в живота на човек. Ето как е представен българския специалист:

 

Българският треньор Николай Господинов е професионалист, пътувал много и печелил редица титли като треньор в Европа и Африка. Той е вдъхновение за играчите си, щаба, феновете и младите, които са запалени по баскетбола. Лесно обаче може да се забрави, че в един момент той е бил от другата страна и е гледал с възхищение към своите ментори.

 

Историята на Господинов прилича на тази на много други хора и напомня за важността на ментора и че тази позиция не трябва да се пренебрегва.

Варно е, че в баскетбола има много фигури, към които да се отнасяш с уважение, но това се отнася и за средата извън спорта – родители, учители, работодатели, приятели. Всички те играят роля за по-добро и позитивно общество.

 

Когато бях по-млад, амбицията ми беше да работя на най-високото ниво в европейския баскетбол и да съм треньор на силен европейски отбор, който играе в Евролигата. Винаги съм бил впечатлен от треньорството и съм отдаден ученик на играта”, каза Господинов, който всъщност е бил обещаващ талант във футбола. Родителите му обаче не са имали логистична възможност да работят и да водят сина си на тренировки. След това той не е спортувал една година, а през 1987 година, когато е бил на 11, за първи път искрата на баскетбола се е запалила в съзнанието му.

 

„Треньорът Петър Маринов дойде в нашето училище, за да търси деца, които да играят различни спортове. Покани ме да пробвам с баскетбола. От първия ми тренировка с треньора усетих, че баскетболът е моят спорт. Харесвах всичко в играта, не само уменията, но и стратегията.”

 

Николай е имал късмета българският национален отбор да тренира в същата зала, в която и той, и е оставал след тренировките, за да гледа легендарния Кирил Семов, който тренира елитния си състав. В състава са били първият източноевропеец, играл в НБА – Георги Глушков, както и Цветан Антов, Сашо Везенков, Георги Младенов.

 

Бързо можем да се досетим какъв ефект са имали тези суперзвезди върху младия и впечатляващ се от всичко ум. „Роден съм в скромно семейство, в българската „долина на розите”. Баща ми беше тих, но силен човек. Той беше готов да направи всичко за доброто на семейството и винаги подкрепяше мен и брат ми, въпреки трудностите. Той ни обичаше с цялото си сърце и той е първият човек, който ме е вдъхновил да стана по-добър.”

 

„Когато започна излъчването на НБА по телевизията, всяка неделя чаках с нетърпение да видя тези невероятни играчи от другата страна на света.Моят идол беше Чарлз Баркли, който играеше за Финикс Сънс. Харесвах постоянството му, упоритостта му и огромното желание за победа. Също харесвах ексцентричния Денис Родман, който е един от най-великите борци и който намери конкретна роля и постоянно опитваше да стане по-добър в нея.”

 

Когато от хора, които от вдъхновяващи се от околните се превърнем в такива, които вдъхновяват, няма рязка промяна, по-скоро промяна на баланса. Повечето хора, включително суперзвездите, продължават да се вдъхновяват от други хора, а случаят с Господинов не е по-различен.

 

След състезателната си кариера, той започва да се занимава с треньорство и е ученик на Росен Барчовски, който е оказал голямо влияние и е бил ментор на Николай. „В живота си много хора са ми оказали влияние и съм благодарен, че съм имал толкова позитивни ментори. Би било трудно да посоча някого, който е пред останалите, освен баща ми, но много добре знам какъв е позитивният ефект, който те са оказали върху мен. Това увеличава желанието ми да предам същото на други.

 

Също така вярвам в промяната и новите ментори. Днес съм много вдъхновен от Димитрис Итудис от ЦСКА Москва, който е изключително харизматичен и знаещ треньор, и Сито Алонсо, треньорът на Барселона. Човек никога не трябва да спира да се учи. Животът е пътешествие и трябва да взимаш колкото можеш повече от позитивното, което другите предлагат. Винаги съм гладен за повече и посещавам много треньорски семинари по света, а Belgrade Basketball Coaching Clinic ми е фаворит. Работи здраво и ще се случат хубави неща.”

 

В свят, в който нищо не е гарантирано, Господинов е доказателство за това, че ако посегнеш към това, което вярваш, че можеш да постигнеш, ще го направиш. Той завърши ролята си като главен треньор на Europrobasket Academy и търси възможности за треньорска позиция в Европа.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Николай Господинов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи