Как София и Ню Йорк се сгодиха в Ямайка


Как София и Ню Йорк се сгодиха в Ямайка
(Снимки: Личен архив)
20-06-2017 09:21 | Меридиан Мач

Тя e от София, той - от Ню Йорк. Празнуват рождението си през един ден - той на 14-и септември, тя - на 15-и. И двамата са в баскетбола. Той все още е на терена като гард, а тя е един от отговорните фактори в играта под коша у нас. Говорим за любовен тандем в един от най-популярните колективни спортове - спортният директор на Националната баскетболна лига Сандра Велчева и американеца Джими Хънт, носил у нас екипите на Балкан, Ямбол и Левски. Другия месец двамата планират да узаконят връзката си с брак. 


А искрата пламва преди 7 години. „Запознахме се на мач между Лукойл Академик и Ямбол в Правец през 2009 г. Той играеше за гостите - разказва Сандра. - Най-милият му жест е предложението за брак в Ямайка миналата година. Предстои ни сватба на 6 юли. Тогава ще се навърши точно една година от годежа ни в Ямайка. Сватбата ще е в София, като очакваме за събитието да ни гостуват много роднини и приятели от САЩ и Европа“. 


Велчева, която е четири лета по-малка от избраника на сърцето си, посочва и най-романтичното им изживяване. За нея това без съмнение е едно коледно-новогодишно пътуване до Милано и Рим. 


„Много обичаме да пътуваме заедно - отбелязва тя. - Всяко лято, когато сме по-свободни, посещаваме доста места. Тази година във Франкфурт бяхме на страхотен концерт на Бруно Марс. Ходихме до Дубай, където бяхме на гости на едни от най-близките ми приятели от детството и най-запален фен на Левски, когото познавам - Дани. В списъка ни са Мадрид и Мексико“. 


А как се поддържа връзка от разстояние? „Тъй като професиите ни са свързани с баскетболния сезон, по време на него обикновено аз пътувам възможно най-често до страната, в която той играе. А през лятото Джими винаги се прибира в България. Също така отиваме и в САЩ при неговото семейство за известно време“, обяснява Велчева. Благодарение именно на нея Джими се е адаптирал бързо към живота в България.

 


„Той пристигна у нас от Франкфурт и първоначално изпита известен културен шок от промяната - връща лентата назад събеседничката ни. - Но с времето се влюби в България, начина на живот, хората, и най-вече храната. Сега много харесва да прекарва цялото си свободно време тук, особено на нашето Черноморие. Миналата година започна и уроци по български, така че полага усилия да научи и езика ни. Опитвам се да му разказвам възможно най-много за нашата култура и обичаи, но вече четвърта година прекарва доста време тук и бих казала, че се чувства много комфортно в страната ни“. 


Даваме думата и на самия Джими с въпроса „В кой отбор у нас се е чувствал най-добре?“ 


„Бих казал - Левски, тъй като феновете обичат отбора си страстно и го подкрепят неуморно - посочва американецът. - Тити Папазов беше изключително съпричастен към всеки от нас. Той притежава онази страхотна способност да сплотява отбора. Всички хора, въвлечени в мениджмънта и организацията на тима, го приемат като кауза и остават цялото си сърце за Левски. Това е изключително и достойно за уважение. За мен беше чест и удоволствие да бъда част от благотворителния шоу мач в подкрепа на БК Левски в зала „Арена Армеец“ заедно с футболния отбор. Играл съм на много места в Европа, но никога не съм виждал 
подобна атмосфера. Незабравим момент в моята кариера!“ 


Хънт споделя и една любопитна случка, свързана с Левски и... ЦСКА. 
„От доста време исках да посетя футболен мач и моята бъдеща съпруга ме заведе на финала за Купата на България между отборите на Монтана и ЦСКА миналата година. В момента, в който обаче нашият добър приятел Дани разбра, че съм посетил този мач, беше толкова ядосан, че дълго време не ми говореше. Както вече Сандра каза, преди няколко дни му бяхме на гости в Дубай. Трябваше всяка една наша снимка да бъде с шалчето на Левски. И нещо повече. Дани ме закле повече никога да не посещавам мачове на отбори, различни от Левски“.

 


Скоро след сватбата пък Джими Хънт ще има доста сериозен ангажимент. През първите две седмици на август ще се проведе баскетболен камп Level UP, ръководен от него и бившия му съотборник от Балкан – Кирил Райков. Това е първи по рода си лагер у нас с индивидуален подход към деца и подрастващи. На него се обръща сериозно внимание на кондиционната тренировка, здравословните методи на хранене, възстановяването след тренировъчен процес и менторинг. 


И в момента Хънт е отдаден на децата. Той прекарва свободното си време в София, където провежда индивидуални тренировки по баскетбол с малчугани. По принцип любовта му към децата е пословична. Което значи, че ще бъде страхотен баща, убедена е Сандра. 

ТЕ СА 

Сандра Велчева е родена на 15 септември 1986 в София. 
Дипломира се като бакалавър по финанси в УНСС. Има магистърска степен от Университета на Мидълсекс в Лондон в специалност „бизнес мениджмънт“. Завършила е Euroleague Basketball Institute съвместно с Ca′Foscary University, Италия,  където е покрила магистърска степен по спортен мениджмънт и маркетинг. 


Работила е в Професионалната футболна лига у нас като завеждащ „Международна дейност и комуникации“. Делегат е на Евролигата и ФИБА Европа за България. Сега е спортен директор на Националната баскетболна лига. 

Джими Лий Хънт II е роден на 14 септември 1982 г в Ютика, Ню Йорк, в семейството на военен. Затова и се налага да премине през няколко гимназии заради постоянното местене на фамилията, свързано с професията на баща му. Учил е в Масачузетс и Мейн, като започва да играе баскетбол от 8-годишна възраст. В последната си година в гимназията е номиниран за MVP на щата Мейн и в престижния конкурс на „Макдоналдс“ за най-добрите състезатели на Америка. С вкараните си 1000 точки той все още държи училищния рекорд. 


През 2000 г. започва образованието си в университета „Франклин Пиърс“ в Ню Хемпшър. Учи паралелно две специалности - спортен мениджмънт и математика. Той е сред 10-те състезатели в историята на учебното заведение, записали най-много точки и овладели най-много борби. Номиниран е отново сред най-добрите играчи в страната в конкурса „Ол Америкън“. Завършва през 2004 г и подписва първия си договор с Харлем Глоубтротърс. 6 месеца оикаля цяла Европа и Канада за ежедневни демонстративни мачове. 


През 2005 г. преминава в словенския Тайфун, където остава 2 сезона. Най-добър реализатор и подавач за 2006 г за Словения и MVP на първенството за сезон 2006/2007 г. Продължава кариерата си във Франкфурт Скайлайнърс, с които се състезава и в турнира УЛЕБ. Идва в България, където носи екипите на Ямбол, Балкан и Левски. Към настоящия момент кара втората си поредна година за БК Колин в Чехия. Играл е в 8 Мача на звездите и е 6-кратен финалист в конкурса по забивки. Участник в кампа на Атланта Хоукс в НБА. 5 г. е треньор в летни колежански баскетболни кампове за деца и подрастващи в САЩ. Занимава се с изготвяне на персонални тренировъчни сесии за подготовка на кандидати за американски колежи.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи