Президент на литовски клуб с крайно расистко изказване


Президент на литовски клуб с крайно расистко изказване
18-06-2017 18:31

Президентът на Лиетувос Ритас Гедвидас Вайнаускас е под обстрел в медиите, заради крайно расистко изказване, свързано с тъмнокожите играчи. Той заяви, че според него не трябва да има повече от двама „черни” играчи, защото „в отборите започват да се случват неща”, ако тази бройка бъде превишена.

 

Той каза още, че този сезон клубът му е подписал с четирима тъмнокожи, които са образували „нещо като банда”. Ето още от скандалното му изказване:

 

„Винаги сме били на позиция, че не трябва да имаме повече от двама чернокожи играчи в отбора. Този сезон заради треньораТомас Пасесас, който обича да контролира, учи черните играчи, имахме трима. И изведнъж те образуваха нещо като, не знам как да го кажа, нещо като банда. Не може да се случва по този начин. Не повече от двама играчи – това мога да кажа след 23 години опит в бизнеса. Отбори, никога не взимайте повече от двама черни играчи. Защото тогава започват да се случват неща.”

 

От Евролигата излязоха със становище и заявиха, че Вайнаускас ще бъде санкциониран: „Евролигата иска да поясни, следното: тези думи по никакъв начин не представляват нито спорта баскетбол, нито европейското баскетболно семейство, нито Евролигата като организация. Точно обратното, европейският баскетбол винаги е бил и ще бъде пример за интеграция на и извън игрището, където култури, религии и раси винаги са били заедно, свързани от една страст – баскетбола.

 

Дисциплинарна процедура срещу клуба ще бъде повдигната при следващото събиране на ръководството на Еврокъп.”

 

Впоследствие Вайнаускас публикува свое становище на клубния сайт, опитвайки се да обясни ситуацията: „Говорейки за уроците, които научихме миналия сезон, в главата ми беше идеята за чуждестранни играчи. Принципната позиция на Лиетувос Ритас е, че баскетболистът е преди всичко професионалист. За съжаление, няколко от нашите чужденци не изпълниха очакванията на клуба. По време на плейофите те действаха безотговорно и това имаше негативен ефект върху клуба. В интервюто изказах разочарованието си от някои от чужденците, с които играхме през сезона. Извинявам се, ако съм бил разбран погрешно.”

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи