Супер отборът


Супер отборът
18-06-2017 11:03 | Мария Маринова

„Супер отбор“. Така мнозина нарекоха тима на Голдън Стейт Уориърс, след като спечели титлата в НБА през този сезон. Баскетболистите на Стив Кър бяха безкомпромисни към съперниците си и заслужено станаха шампиони. Как обаче беше постигнат този успех?

 

Голдън Стейт завърши на първо място в редовния сезон с 67 победи и 15 загуби. Това обаче е нищо в сравнение с представянето в плейофите. Тимът записа впечатляваща серия от 16-1 и изглеждаше като ураган, който помита всички по пътя си - Портланд, Юта, Сан Антонио, а след това дойде ред и на шампиона Кливланд. „Кавалерите“ бяха единственият отбор, който победи Голдън Стейт в плейофите, но нямаха сили за нещо повече от един мач. Дори звездата на Кливланд Леброн Джеймс призна превъзходството на съперника. С постижението си тимът от Оукланд влезе в историята, записвайки рекорд в плейофите в НБА.

 

 

Впечатляващ е не само броят победи в плейофите, а и начинът, по който те са постигнати. Голдън Стейт побеждава съперниците си средно с по 13,5 точки на мач, което е третият най-добър резултат за всички времена.  Доминацията на този отбор е видима през последните три сезона – две шампионски титли и едно второ място. За този период баскетболистите на Стив Кър са спечелили 84.1% от всичките си изиграни мачове – постижение, с което друг отбор не може да се похвали.

 

Ключов фактор за силното представяне на Уориърс е привличането на Кевин Дюрант. До миналия сезон Стеф Къри беше най-важният играч в отбора и не е случайно, че беше избиран два пъти за MVP. Той продължи да бъде един от лидерите, но присъствието на Дюрант донесе нов облик на тима. Обикновено играчите се нуждаят от повече време, за да разгърнат напълно потенциала си в новия си отбор, но при него не беше така. Дюрант изигра един от най-силните си сезони, като приносът му в плейофите беше огромен.

 

Въпреки че Голдън Стейт разполага със звездна селекция, в основата на успеха е отборната игра. Дори Кевин Дюрант, който беше избран за MVP на финалите, заяви: „Дали сме супер отбор? Не мисля. Просто ние работим изключително добре заедно“. Фактът, че двете големи звезди - Дюрант и Къри, са заявили готовност да се откажат от по-високи заплати през следващия сезон, за да се запази ядрото на отбора, показва достатъчно.

 

 

Не бива да се забравя и фактът, че преди най-важните мачове Голдън Стейт понесе много тежък удар. Тимът трябваше да се бори в плейофите без своя старши треньор Стив Кър, който има здравословни проблеми. И въпреки това „воините“ успяха…

 

Прогнозите на повечето специалисти са, че тимът ще продължи да доминира в НБА и през следващите години. Някои дори вече го определят като най-добрия отбор за всички времена, а други дори го сравняват с Чикаго Булс на Майкъл Джордан. Дали това е така, само времето ще покаже… Едно е сигурно - Голдън Стейт вече записа името си със златни букви в историята на НБА.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, Голдън Стейт
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи