16 отбора започват битка за трофея на Евробаскет 2017 за жени


16 отбора започват битка за трофея на Евробаскет 2017 за жени
(сн. FIBA.com)
16-06-2017 09:29

Европейското първенство по баскетбол за жени започва днес, а домакин на турнира е Чехия. Общо 16 отбора ще участват в битката за трофея, като те са разпределени в четири предварителни групи. Шампионът на Стария континент ще стане ясен на 25 юни.

 

В група A е домакинът Чехия. Задачата на селекционера Иван Бенес няма да е никак лесна, тъй като това ще е дебют за него начело на националния отбор. Тимът ще разчита много на подкрепата на своите фенове, за да премине към следващата фаза. Слабото място в състава е позицията на плеймейкъра, като се очаква другите отбори да опитат да се възползват от това. Безспорен фаворит в тази група е Испания. Тимът завърши на трето място на шампионата в Будапеща преди две години и сега в твърдо решен да се пребори за титлата. Унгария и Украйна са останалите два отбора в групата. Унгарките имат изобилие от талант в задно поле, но в предно показват доста слабости. Украинките няма да могат да разчитат на някои от най-добрите си състезателки, включително и на Олга Дубровина. Въпреки това обаче, те не бива да бъдат отписвани.

 

 

В група B няма толкова изявен лидер. Турция беше смятана за фаворит, но незадоволителните резултати в подготовката поставиха това под съмнение. Беларус направи своя пробив преди точно десетилетие със спечелването на исторически бронзов медал. През този период тимът участваше в две олимпийски кампании, игра на Световно първенство, а на Евробаскет 2015 стигна полуфиналите. Беларус може да създаде заплаха за съперниците си по крилата, но не може да се отрече липсата на класен център. Италия има проблеми в предни позиции, но с оглед на състава на съперниците си, шансовете на отбора за преминаване в следващата фаза не изглеждат никак лоши.  Последният отбор в групата е Словакия. Тимът записа разнообразни резултати по време на подготовката, но може да се каже, че той има най-разнообразната ротация при високите играчи в тази група. Ако Барбора Балинтова повтори силната си игра от 2015 г., Словакия може да стане много опасна.

 

 

Всички погледи са вперени в група C, където ще има повторение на финала на Евробаскет 2015. Още в първата фаза на турнира един срещу друг се изправят носителят на трофея Сърбия и другият финалист Франция. Двата тима са основни фаворити в тази група. В състава на сръбкините има някои промени, като освен това те са и с нов старши треньор – Стефан Караджич, тъй като Милица Дабович се оттегли след Игрите в Рио. Въпреки колебливото представяне в квалификациите и двете загуби от Украйна, Сърбия остава претендент за медалите. Французойките пък са твърдо решени да вземат реванш за поражението преди две години. През последните седмици те направиха много добра подготовка, а в състава има млади баскетболистки, които ще дебютират на европейски финали. Първенството в Чехия ще бъде много емоционално и за Словения. Тимът се класира за първи път в историята си на Евробаскет и е пределно мотивиран да се представи добре, а отборният дух в него има ключова роля. За разлика от него, в състава на Гърция има много опитни състезателки, които вече са играли подобни мачове. Евантия Малци беше избрана за MVP преди осем години, но задачата на тима ще бъде много трудна без отсъстващите Зои Димитраку и Олга Хаджиниколау.

 

 

В почти всеки голям турнир има т.нар „Група на смъртта“ и точно такава е група D. Русия има потенциала за първи път да стъпи на европейския връх след триумфа преди шест години. Тимът разполага с млад състав, а впечатление прави Мария Вадеева. Тя предизвика сензация на Евробаскет 2015, след като дебютира в турнира едва на 16 години. Белгия отново ще участва на европейски финали след близо десетилетие отсъствие. Старши треньорът на тима Филип Месдах разполага с много класни състезателки, които могат не само да преминат груповата фаза, а и да мечтаят за нещо повече. Черна гора ще бъде без една от основните си състезателки – Йелена Дублевич, но в състава са останалите ключови баскетболистки. Последният отбор в тази група е Латвия. Съставът на тима е комбинация от опитни и млади състезателки. Латвия определено не бива да бъда подценявана и може да създаде проблеми на всеки отбор в тази група.

 


ПРОГРАМА ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2017 (ЖЕНИ)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2017 (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи