Силвия Пеева: Отборният дух печели шампионати


Силвия Пеева: Отборният дух печели шампионати
(сн. БФБ)
14-06-2017 13:06 | Иван Вълчанов

Отборът на Славия спечели държавното първенство за кадетки до 16 години, което се проведе в София миналата седмица. Традиционно, BGbasket.com разговаря със старши-треньора на шампиона. Ето какво каза Силвия Пеева, която изведе тима си до титлата:

 

- От какво в представянето на отбора Ви сте щастлива и какво беше предимството му във финала срещу Монтана 2003?

- Много съм доволна от представянето на отбора. Ние събрахме тези момичета във върхова година 14. Не сме играли при 10-12 годишни. За тези пълни три години те успяха да повярват в себе си и в мен. Успях да ги накарам да тренират по седем пъти в седмица и успехът е плод на много наш труд.

 

Едно от оръжията ни в мача беше защитата. Бях сигурна, че колегата ми ще пази почти цял мач зонова защита, което ни отвори ситуации за стрелба от далечно разстояние. Месец по-рано играхме финал за купата пак срещу Монтана и там взехме много лесна победа. Затова момичетата вярваха, че можем да повторим тази победа. Ръстово също имахме предимство. Капитанката на отбора успя да вземе 21 борби. Превъзхождахме ги в борбата, а гардовата линия игра много умно. Другото, което ни помогна, е отборният дух. Мога да твърдя, че ние имаме много добър отборен дух. Индивидуалните качества са важни, но отборният дух печели шампионати.

 

- Как Ви се стори общото ниво на турнира, как видяхте другите участници, има ли потенциал в момичетата?

- Отборът на Септември 97 се представи много добре и беше много сериозна конкуренция на полуфинал. Като цяло мисля, че нивото на баскетбол за кадетки е доста слабо, за съжаление. Отборът на Левски беше с най-голям опит, заедно с Монтана и Септември. Изненадващо обаче, Левски, както и БШ Миньор, не играха на нужното ниво, не знам на какво се дължеше. И двата отбора също имаха шанс да влязат в четворката. Но при финали и при женски баскетбол всичко е възможно.

 

- Кое е нещото, върху което трябва да се работи най-много, за да може тези момичета да станат професионални баскетболистки след 3-4 години?

- Техниката е много слаба. Трябва да се набляга много на индивидуалната работа – техника стрелба. Но най-слабият елемент е техниката. В нашия отбор също има много да се работи за това. Защото идва време, в което трябва да се работи за физика, а след това – и тактически и за да направиш това, трябва да имаш техниката.

 

- Тази титла от държавно първенство и другите успехи през сезона удовлетворение ли са за труда Ви и събуждат ли глад за още успехи през следващите години?

- Много съм щастлива, защото когато нашият отбор е първи, значи съм си свършила работата. Разбира се, аз не се примирявам нито с една титла, нито с две, и се надявам от тук нататък да спечеля още много.

 

- Какво искате да кажете на своите момичета, които станаха шампионки?

- Страшно много се гордея с тях и с факта, че станахме такъв колектив. Благодаря им за това, което направиха. Също така искам да им кажа да продължават така усилено да се трудят и да вярват в мечтите си, защото човек е такъв, каквито мечти има.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Силвия Пеева, Славия (кадетки 16), Финали за кадетки (16)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи