Ново начало


Ново начало
24-05-2017 12:01 | Мария Маринова

Женският национален отбор по баскетбол започва нова страница в историята си. Днес тимът ни се събира за първи път под ръководството на Стефан Михайлов, който замени на поста досегашния национален селекционер Георги Божков. Първата тренировка е от 18.00 часа в столичната зала „Триадица“.

 

Основната цел пред отбора отново е класиране на Европейско първенство. На миналите квалификации България имаше шанс да намери място сред най-добрите на Стария континент, но завърши на трето място в своята група.

 

Официалният дебют на Михайлов начело на националния отбор обаче ще се забави. Жребият за квалификациите на Евробаскет 2019 ще бъде изтеглен на 4 юли в Мюнхен, като първите двубои са чак през ноември.

 

Това далеч не означава, че лятото е време за почивка. Първото изпитание за новия селекционер вече чука на вратата. Още в началото на юни тимът ни ще участва на приятелски турнир в Скопие, където освен с домакините от Македония, ще премери сили и с отборите на Япония и Босна и Херцеговина.

 

Положителното е, че в българския тим има приемственост. Стефан Михайлов добре познава обстановката в отбора, тъй като дълго време изпълняваше функциите на помощник-треньор. Той е наясно със силните и слабите страни на всяка състезателка и това несъмнено ще му е в плюс при бъдещата работа.

 

За турнира в Македония той ще може да разчита на 12 баскетболистки - Виктория Стойчева, Гергана Иванова, Цветомира Шаренкапова, Христина Иванова, Радостина Димитрова, Теодора Динева, Габриела Костова, Димана Макариева, Диана Войнова, Мария Желязкова, Карина Константинова и Габриела Николова.

 

Впечатление прави, че в състава има момичета, които за първи път получават повиквателна при жените - Карина Константинова, Габриела Николова и Гергана Иванова. Карина и Гергана са родени през 1999 г. и играят съответно за Балкан и Берое. Освен за тима от Стара Загора, Гергана се състезава и за отбора на Славия. Габриела Николова е с две години по-голяма от другите дебютантки, като тя носи екипа на Берое Стара Загора. Похвално е, че Михайлов дава шанс за изява на млади състезателки като тях. Със сигурност в началото напрежението при тях може да е по-голямо, но подобни контролни срещи са идеалното място, където те да запишат първи минути в представителния тим.

 

От състава обаче липсват ключови баскетболистки, на които Стефан Михайлов няма да може да разчита на турнира в Македония. Някои от момичетата са с контузии, докато други имат лични причини, за да не се присъединят към лагера. Борислава Христова и Радостина Димитрова са с травми и от треньорския щаб са преценили да не рискуват здравето им. Добрата новина е, че Жаклин Златанова, която също пропуска мачовете, ще бъде на линия за квалификациите през есента.

 

Преди време стана ясно, че е имало и състезателки, които са отказали поканата на новия селекционер. Кои са те няма значение. Националният отбор е място, където трябва да играят само тези, които искат. Да носиш екипа на България е привилегия, а не задължение.

 

Каквото и да стане на турнира в Македония, няма да предопредели посоката за развитие на отбора. Тези мачове са просто „сверяване на часовниците“ и подготовка за предстоящите квалификации. Основната цел пред България е Евробаскет 2019. Задачата пред Стефан Михайлов е трудна и той добре го знае. Пряк път към успеха обаче няма…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи