Петър Георгиев с отворено писмо за съдийството


Петър Георгиев с отворено писмо за съдийството
17-05-2017 15:32 | rilskibasket.com

Президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев разпространи отворено писмо във връзка със съдийството в полуфиналната серия с Лукойл Академик. Той призовава грешките да бъдат посочени, защото ако съдийството продължава да се превръща във водеща тема, резултатът ще е неизбежното затъване на баскетбола. Припомняме, че Петър Георгиев бе глобен след четвъртия мач в Самоков заради заплахи към реферите. Ето какво още пише той в писмото:

"Провокирани сме от случващото се в последните няколко мача в НБЛ – както от съдийството в плейофните мачове на „Рилски спортист“, така и от липсата на адекватна реакция на ръководни органи на БФБ – президент, съдийска комисия, дисциплинарен съвет към НБЛ … Провокирани сме и от обидното и недостойно отношение към нашия клуб и президент, от непочтени твърдения, от нескопосано наложено наказание, което ще бъде обжалвано и отменено, но горчилката ще остане.

Съжаляваме, че в най-интересния етап от първенството на НБЛ вместо за истински баскетбол, за интересни и драматични, мъжки мачове, за достойни победители и достойни победени, се говори най-вече за съдийство.

През последните дни получихме доста различни мнения и съвети от уважавани баскетболни деятели за конкретните случаи, но всички, обединени в едно – в баскетболното съдийство в България има сериозни недъзи.
Някои, включително и ръководни фактори в БФБ считат, че дори и да има пропуски, те не са толкова важни и съществени и че след края на първенството щяло да се направят точните анализи.

Честно и почтено е, сега, преди да са завършили плейофите и независимо от техния изход, пороците да бъдат публично посочени.

Съдийството не е най-големият проблем на българския баскетбол. Но някои провокативни, скандални и тенденциозни решения и най-вече тяхното омаловажаване или пълна липса на оценка за тях, са много показателни за нещо „гнило“ в целия организъм на баскетбола ни. Създава се усещането – и у състезатели, и у треньори, и у обикновените любители на баскетбола, че всичко е нагласено, предрешено, опорочено… А оттук до демотивирането на състезатели и треньори, до безразличието и, като краен резултат - оттеглянето на спонсори, до празните зали – пътят е много кратък. А това вече е истинската катастрофа за българския баскетбол.

Преди няколко години поставихме началото на процеси, които в крайна сметка да доведат до качество и професионализъм на съдийството – каквито са нужни на една професионална лига. Опитахме се да наложим няколко прости принципа:

 

- Подробна, детайлна и професионална оценка, от най-компетентните оценители, за съдийството във всеки мач от НБЛ;

 

- Публично обявяване на оценките на съдиите;

 

- Санкции при ниска оценка, понижаване в по-долно група и отпадане от листата на съдиите в НБЛ при поредица от ниски оценки

 

- Възможности за преминаване в по-горна група при поредица от високи оценки;

 

- Публична ранглиста на съдиите в НБЛ – текуща и за целия сезон, според получените оценки

 

- Публичност и жребий при определяне на съдийските наряди и в съответствие с ранглистата /на принципа – по-високо класирания съдия да получава и повече наряди/

Към момента много малка част от тези принципи се възприемат и прилагат от съдийската комисия, а търсения от всички краен резултат – качествена услуга, отговаряща поне на нивото на Лигата, е все още много далеч. Въпреки желанието на клубовете /тези, които плащат за „услугата“/ тези принципи да се прилагат. Въпреки, че се отделят немалко средства /от бюджета на НБЛ, т.е. – от клубовете/ и за оценители, и за оценки, и за квалификация на съдиите.

 

„Пресните“ впечатления от меко казано „изобилие от съдийски пропуски“ са от последните няколко плейофни срещи – „представителна извадка“ за нивото на съдийството: видяхме как /благодарности на БНТ и „Арена баскет“ за обективното представяне/ един млад национален състезател /Н.Стоянов – в 4-ия плейофен мач Рилски спортист – Лукойл Академик/ може, за по-малко от 5 минути, с няколко тенденциозни отсъждания, да бъде „сринат“ или как друг млад, също потенциален национал /Д.Вутев – в 1-ия и 2-ия мач от серията/ с няколко „бързи“ фала още в началото на мачовете да бъде „изваден от релси“, или как се прилагат различни критерии за технически нарушения или за лични нарушения, или за „крачки“… Проблемите личат най-ясно сега, когато напрежението е по-голямо, но се натрупваха през цялата година, без да се взимат адекватни мерки. И засегнат е не само нашия клуб – всички клубове имат претенции и въпроси към съдийството, но няма нито един отговор.

 

- През целия сезон 2016-2017, включително и при фрапантни съдийски „пропуски“, включително и за плейофите, нито една детайлна оценка не е представена на клубовете, нито е публикувана.

 

- За нито един конкретен мач съдийската комисия не е представила публично становище за качеството на съдийството – наличието или липсата на грешки, включително и такива, довели до промяна на крайния резултат.

 

- Няма публична класация на съдиите, няма цялостна публична оценка кои от съдиите се справят със задълженията си, показват израстване и професионализъм.

 

- Няма нито едно публично обявено наказание на съдия за цялостно лоша оценка, за груби отделни грешки, за неподготвеност, некомпетентност или проявена тенденция. Още по-лошо – твърди се, че има наказани съдии, но няма конкретни имена, за конкретни прояви, конкретни санкции, което е изключително опасна предпоставка за влияние и зависимост на процесите в съдийството от много тясно ограничен кръг лица.

Липсата на публичност и комуникация между съдийство и клубове води и до липсата на доверие и взаимно уважение.
Отговорността за това е и на клубовете, и на съдийството, но най-вече на ръководните органи на Федерацията.
И ако не се вземат директни, кардинални мерки - от президента и УС на БФБ, от съдийската комисия, както по отношение на персоналния съдийски и ръководен състав, така и по прилаганите принципи, съдийството ще е водещата тема. А резултатът от това е – неизбежното затъване на българския баскетбол.

БК“Рилски спортист“ –
Инж. Петър Георгиев, Президент

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Рилски спортист, Петър Георгиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи