Гориво за добра форма – 2-ра част


Гориво за добра форма – 2-ра част
15-05-2017 18:53

Продължаваме поредицата от съвети на Джеймс Колинс, като този път се концентрираме върху храна за издръжливост, например при тренировки за маратон или бягане с продължителност над час.

 

Джеймс Колинс е сред водещите специалисти по хранене на спортисти и обяснява какво и кога да ядете. Колинс е главният специалист по хранене на футболния клуб „Арсенал” от английската Висша лига и е работил с някои от най-добрите спортисти в света. Неговите принципи за подобряване на резултатите чрез правилно хранене целят да помогнат на всички да се чувстват и да изглеждат по-добре. В четири публикации списание BBC GoodFood ще ви представи неговите предложения какво да ядете в зависимост от любимия ви спорт и интензивността на тренировките.

 

Още чудесни рецепти и любопитна информация може да открие в брой 171 на списание BBC GoodFood.

 

ИЗДРЪЖЛИВОСТ

като бягане над час или тренировка за маратон

 

Преди да започнете

Когато натоварванията станат по-интензивни, тялото има нужда от гориво, затова два часа преди началото на тренировката трябва да ядете нещо с повече въглехидрати, например каша, дюнер или салата с киноа.

 

След тренировката

След дълга и изтощителна тренировка тялото се нуждае от още повече въглехидрати, за да се възстанови. Това чили осигурява не само въглехидрати, но и протеини за мускулите от боба, както и желязо. Ударната доза витамин С ще помогне на организма да усвои желязото.

 

Вегетарианско протеиново чили

Пригответе го преди да излезете да бягате и ще имате засищащо ястие, когато се върнете.

 

ПОРЦИЯ 1 след тренировка или 2 за обяд ПОДГ. 12 мин ГОТВЕНЕ 55 мин ЛЕСНО

 

1 с.л. зехтин

½ глава лук, ситно нарязана

½ червена люта чушка, ситно нарязана

1 скилидка чесън, ситно нарязана

1 малък сладък картоф, обелен и едро нарязан

по ½ ч.л. кимион, червен пипер, кайенски пипер и канела

400 г консерва боб

400 г консерва нарязани домати

сокът от 1 лайм, за сервиране

ориз от карфиол, за сервиране

 

1 Загрейте зехтина в голяма тенджера и запържете в него лука, лютата чушка и чесъна за 1-2 мин, като внимавате да не потъмнеят. Добавете сладките картофи, подправките и малко сол и черен пипер. Сипете боба и доматите. Напълнете една от празните консервени кутии с вода, добавете я в тенджерата, изчакайте чилито да заври и намалете огъня до къкрене.

2 Гответе 45-50 мин, докато картофите омекнат, а сосът поизври. Ако ви се струва прекалено гъст, разредете го с малко вода. Разбъркайте чилито със сока от лайм, подправете го на вкус и го сервирайте с ориз от карфиол.

 

ПОЛЗИ за вегани, замразява се, калций, фолиева киселина, фибри, витамин С, желязо, 4 от 5-на-ден

ЗА ПОРЦИЯ 658 ккал, 17 г мазнини, 2 г наситени мазнини, 88 г въглехидрати, 32 г захари, 23 г фибри, 25 г протеини, 1,1 г сол

 

Първата част прочетете - ТУК

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи