Бачо Кольо - откривателят на таланти, стана на 80 г.


Бачо Кольо - откривателят на таланти, стана на 80 г.
03-04-2017 10:05 | Делян Аврамов/haskovo.marica.bg

Баскетболният специалист Никола Попов празнува вчера 80-годишен юбилей. Той е роден в Пловдив. От 10-годишна възраст става подвластен на магията на оранжевата топка. В Димитровград е от 1959-а. Състезателната му кариера продължава 22 г., като в 10 от тях е и играещ треньор.


Има диплом по специалността си от ВИФ, сега НСА. Специалистът е известен като откривател на млади таланти. Негови възпитаници от детско-юношеската школа на синьо-жълтите, играли в мъжките тимове на Димитровград, Компакт, ЦСКА, Фикосота Шн и националния отбор са Даниел Димитров, Антон Хараланов, Едуард Орлинов, Тошко Димов, Георги Керанов и много други.


Поколения бивши местни състезатели му викат бачо Кольо. В момента той е треньор в БК Компакт баскет.

 



"Вън американците от Виетнам, вън Папаза! Да се върне Кольо!" - с такива надписи осъмва спортната площадка до димитровградския Бабин пазар през 1964 г. Тогава местните запалянковци са пред вдигането на бунт, защото от тима на Миньор е изпъден играчът Никола Попов. Към тази история обаче ще се върнем малко по-късно. 


Веднага след пристигането си от Пловдив на 9 септември 1959 г. бачо Кольо заминава за Стара Загора, за да подсили новия си отбор на провеждания под Аязмото турнир. На 11-и същия месец Попов е назначен като старши инженер в енерго-механичния отдел на "Марбас". По това време в "Миньор" играят Иван Баръмов, инж. Ганчо Даскалов - капитан, Петко Георгиев, учителят Пейо Бойчинов, Петър Станчев и т.н. Тези хора започват да градят традициите на местната баскетболна школа. Още на следващата година миньорци вече играят в "А" група. Домакинските си мачове те провеждат на споменатата вече спортна площадка "Миньор", а трибуните й все са претъпкани от над 2000 души. "Случвало ми се е да продавам билети, докато загрявам, обяснява Никола Попов. На финалите в столицата тимът се нсарежда шести сред дузината в майсторската лига. Димитровградчани са единствените, които не са от окръжен център. Освен тях за титлата спорят софийските "Спартак", "Академик", "Локомотив", ЦСКА, "Левски", пловдивските "Ботев", "Академик" и "Локомотив", морски представител е "Бургас", "Дунав" Рс и "Хасково". "Бяхме все аджамии момчета, тогава се играеше по-скоростно, а съставът ни имаше най-нисък среден ръст в сравнение с останалите.", спомня си Никола Попов.

Стигаме и до 1964 г. Попов е поканен като подсилка от Иван Колев, треньор на "Балкан", за участието на ботевградчани на турнир в тогавашна Югославия. Там балканджиите бият наред. След завръщането си обаче баскетболистът на "Миньор" е обвинен, че иска да избяга и го пъдят от отбора. Следват описаните в началото събития. Феновете си изкарват гнева върху треньора Стефан Папазов (баща на Константин Папазов - Тити - б. а.), който няма вина за случилото се.

 



"За да им докажа, че нямах намерение да играя в "Балкан", отидох в "Миньор" - Перник", разказва с усмивка специалистът. През същия сезон го извикали и в националния тим. Година по-късно наставник на димитровградчани става друга емблематична личност в родния баскет - Иван Евстатиев. Той държи на всяка цена да върне Никола Попов и успява.

От "А" група "Миньор" изпада на следващия сезон. Въпреки това, димитровградчани не играят слабо. За един мач героят в тази история отбелязва 30 точки на квалификациите в Троян. В отбора тогава сред титулярите са Димитър Лиловски, Стальо Иванов, Иван Миндов, Тодор Макшутов. Редиците на софийския "Винпром" пък са подсилени от бъдещия депутат Георги Петрушев, известен повече като Жорж Ганчев. Същата есен бачо Кольо става играещ треньор на "Миньор". Впоследствие на няколко пъти пред автора на тези редове е споделял, че сега не би се нагърбил с такава отговорност.

На въпроса, защо сърбите ни изпревариха толкова много в баскетбола, при условие, че все още се учат и от български учебници на този спорт, Попов отвръща: "Клубовете им имат по-добра организация, състезателите им са по-дисциплинирани, а техните треньори са по-отговорни." На подобно питане по време на семинар югославският спец Бора Станкович пък рекъл: "Кошарка се прави со пари и реклама."

Като наставник бачо Кольо обикаля по училищата да търси перспективни деца. Прочул се е с трудолюбието си и седи от сутрин до вечер в спортната зала "Младост", която спокойно може да нарече свой втори дом. Той винаги се стреми да обясни на възпитаниците си, че победата трудно се печели със стрелба от зоната на трите точки. През него преминават поколения млади димитровградчани, които дълго време си вадят хляба с баскетбол. Такъв е и асът на столичния ЦСКА Даниел Димитров. При бачо Кольо са тренирали и известни люде като Росен Кузев - бивш зам.-областен управител и зам.-кмет, и нотариус Росен Стоименов. А също и сегашният зам.-кмет на Димитровград и ексдепутат Яшо Минков. Те и всички останали, преминали през школата му, знаят, че Никола Попов е привърженик на динамичната игра със здрава защита и бързи пробиви.

С подобен стил воденият от бачо Кольо тим на "Димитровград" печели шампионската титла за юноши, старша възраст, през 1988 г. По време на турнира за мачовете на домакините по трибуните на зала "Младост" редовно се събират над 1000 зрители. Георги Керанов ниже по 40 т. на мач, а тошко Димов е Господар под кошовете и след края на финалите е обявен за най-добър център. За награда общинското ръководство изпраща младите баскетболисти на състезание в италианския побратим Гросето. Там отборът става на второ място, след като отстъпва в решителния двубой срещу местен тим с 6 точки. Впечатлени от българския си колега, италианските специалисти се обръщат към него с: Маестро.

И сега Никола Попов е отдаден на този спорта. Води отбор момчета – до 8 клас, в детско-юношеската школа на "Компакт баскет". 
Голямото желание на Маестрото обаче е да има и мъжки отбор, който постепенно да върне част от завоюваните позиции на славещия се някога като баскетболно средище Димитровград.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи