5 неща, които Сан Антонио прави по-добре от всеки


5 неща, които Сан Антонио прави по-добре от всеки
28-03-2017 18:05 | Мария Маринова

Сан Антонио Спърс е един от най-успешните отбори в Националната баскетболна асоциация през последните 20 години. Тимът на Грег Попович е сред основните претенденти за титлата и през този сезон като дори снощи измести Кливланд от първото място. Foxsports посочи пет неща, които Сан Антонио Спърс прави по-добре от всеки друг отбор в НБА.

 

Треньорството

Грег Попович кара 20-ия си пълен сезон начело на Сан Антонио. През този период тимът му не само се класира за плейофите, но и повечето пъти е сред основните претенденти, борещи се за титлата. Попович е максималист и иска играчите му да бъдат перфектни във всяко отношение. Преди седмица дори той поиска таймаут по средата на нападение на неговия отбор, за да се скара на Кауай Ленард за допусната грешка. Попович бе и в основата на искането за повече време за почивка на играчите, за да бъдат свежи те за плейофите след тежката и изтощителна програма от 82 мача през редовния сезон.

 

Отборната игра

В основата на успеха на Спърс е отборната игра. Грег Попович е доказал, че умее да изгражда колектив и да разчита на всички свои играчи, а не да залага само на 2-3 звезди, както правят някои отбори. Пример е Диуейн Дедмън, който започва да тренира баскетбол чак на 18-годишна възраст. Пет години по-късно, през 2013 г., той не е избран в Драфта на НБА, но това не го отказва. След като за един сезон сменя цели три отбора - Голдън Стейт, Филаделфия и Орландо, най-накрая се налага в тима от Флорида. Той прекарва там два сезона, а през лятото на 2016 г. е привлечен от Сан Антонио.  Постепенно той започва да се сработва с отбора и ролята му в ротацията на „шпорите“ става все по-голяма. В 27 мача той започва като титуляр в отбор, който има реален шанс за първото място в редовния сезон.

 

Скаутингът

Кауай Ленард бе избран под №15 в Драфта от Индиана Пейсърс през 2011 г., но Спърс видяха в него нещо специално. Ето защо те решиха да го привлекат в замяна на Джордж Хил, независимо че той вече се беше доказал в състава на Сан Антонио. Впоследствие  Грег Попович разкри, че Хил е един от любимите му състезатели изобщо.

Оттогава Ленард печели приза Най-полезен играч в НБА и два пъти е избиран за Най-добър защитник в Лигата. Това е най-добрият пример за успешната работа на Сан Антонио по отношение на селекцията, но има и много други като Ману Джинобили, Аржентинецът е избран под №28 във втория кръг на Драфта през 1999 г., но не продължава кариерата си в Сан Антонио, а в Италия. През сезон 2002-03 Джинобили най-после облича екипа на „шпорите“ и печели общо четири шампионски титли, като е с ключова роля за успеха на своя тим.

 

Работата с медиите

Това може да изненада някои, които са гледали как Попович критикува журналисти за въпросите, които са задали или как отговаря с по една дума по време на телевизионните интервюта между отделните части. Той обаче напълно контролира случващото се около отбора и рядко сам се вкарва в журналистическите заглавия, правейки ненужни забележки.

Попович е изградил и такава обстановка в отбора, в която играчите му се чувстват комфортно да са извън светлината на прожекторите и да не се разсейват допълнително.

 

Победите

Смъртта, данъците и Сан Антонио Спърс. Това са единствените сигурни неща. Единствено Ню Инглънд Пейтриърс в НХЛ са толкова постоянни в професионалните спортове, колкото Сан Антонио.

Тимът на Грег Попович е печелил поне 50 мача през редовния сезон в 19 от последните 20 сезона. Само през 1999 г. това не се случи, но тогава първенството продължи само 50 мача. Именно през този сезон обаче Сан Антонио спечели първата си от общо пет титли в НБА.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Сан Антонио Спърс
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи