Съдийската комисия отговори на писмото на Мишо Михайлов


Съдийската комисия отговори на писмото на Мишо Михайлов
(сн. lap.bg)
24-02-2017 10:24

Съдийската комисия отговори на въпросите на президента на Балкан Михаил Михайлов. Припомняме, че ръководителят на "зелените" изпрати свои 10 въпроса (четете ТУК) към шефовете й след загубата на неговия отбор на полуфинал за Купата на България. Публикуваме писмото на съдийската комисия без редакторска намеса:

 

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИХАЙЛОВ,

 

Съдийската комисия към БФБ научи от медиите за Вашето недоволство, по повод крайния резултат от мача Лукойл Академик – Балкан.


Въпреки неуважителния Ви подход, ръководството на баскетболните съдии, взе предвид Вашето мнение и се събра, за да гледа записа на същия мач и да анализира както съдийството, така и действията на спортистите и треньорите. С риск да влезем в излишна полемика, ще си позволим да Ви посочим очевидните отговори на Вашите въпроси.


Подчертаваме, че изрази като: „отрязаха ни главите“ и „съдиите показват различни критерии“, макар и „оригинални“ и удобни, всъщност са твърде общи и изразяват единствено лично мнение, неподкрепено от конкретни факти.


По въпроса: „Има ли фаул при коша на Амин Хот в края на редовното време?“, Ви подсказваме, че дори журналистът в БНТ Методи Манченко, коментира ситуацията така: „Тук можеше да бъде отсъдено нарушение“. По преценка на съдиите такова не беше отсъдено. Ако си направите труда да видите записа от срещата, сам ще се уверите, че въпросният фаул е спорен.


Що се отнася до комуникацията между съдиите на терена, СК счита, че не е във Вашата компетентност да давате оценки за екипността и професионализма им.


Във връзка с отстраняването на треньора на Балкан, се налага да Ви припомним баскетболния правилник: “Техническо нарушение се отсъжда на треньор за неуважително общуване със съдиите, комисаря или секретарската маса“. Вие забелязахте ли такова поведение на треньора, който има предупреждение по-рано в мача? Той престана ли с агресивното поведение след първото техническо нарушение или реакцията му ескалира? За разлика от Вас, господин Видич още тогава разбра какво е направил и напусна спокойно терена, след решението за отстраняването му. По повод тази ситуация, коментаторът на мача, също изрази учудването си, какви претенции би могъл да има треньорът на Балкан.


Не Ви прави чест неуважителният тон, който употребявате по адрес на съдиите в България. Дали усмивките им са „мазни“, дали „имат топки“, дали „се натягат на този или онзи“, дали са „дребни душици“, са въпроси, които нямат отношение към преките им задължения. Обективен анализ на качеството и безпристрастността на съдийството бихте могли да направите само, ако вместо да пишете по медиите, отделите малко време, за да изгледате записите на изиграните до момента мачове в първенството и тези на Купата, включително и финала.


Заинтригувани сме, от твърдението Ви, че: „комисари, които са натискали съдии да свирят за даден отбор още са комисари и получават наряди.“ Ако обичате, подайте сигнал официално, посочете поименно кои комисари обвинявате, посочете конкретно доказателства за провиненията им и ние Ви уверяваме, че те ще си понесат последствията.


Същото важи и по въпроса „кога ще чуем, че някой съдия е виновен“, когато „вината“ му, какъвто и смисъл да носи това понятие, според Вас, е неоспоримо доказана. Молим Ви също, да споделите с нас доказателствата за променения наряд за срещата между Лукойл Академик и Балкан.


Налага се да Ви посочим още една гледна точка към мача, който стана причина за тази кореспонденция. Ще се възползваме от Вашия подход и също ще Ви зададем някои въпроси. Даже ще се опитаме да Ви помогнем с отговорите.


Г-н Михайлов, колко технически грешки допусна отборът на Балкан в мача? Според официалната статистика - 15.


Г-н Михайлов, треньорът на Балкан имаше ли вина за отстраняването си, или то беше в резултат на „грешна комуникация“? Според ръководството на СК, имаше.

 

Г-н Михайлов, въпреки твърдението Ви за „различния съдийски критерий“, имаше ли отборът на Балкан възможност да спечели мача в последната атака на редовното време при равен резултат? Да, имаше, но топката беше загубена от №23 Маринов.


Г-н Михайлов, въпреки мнението Ви, че: „съдиите се съобразяват с този или онзи“, имаше ли възможност отборът на Балкан да излезе победител при последното си нападение в продължението? Да, имаше, но стрелбата на №12 Секулович беше несполучлива.


Г-н Михайлов, Вие наистина ли смятате, че да имаш топки означава да обвиняваш някого с гръмки фрази, без да виждаш собствените си грешки?


В заключение, трябва да Ви уверим от опит, че да взимаш решения на игрището не е по-лесно, отколкото да пишеш писма до медиите.


С УВАЖЕНИЕ:
СЪДИЙСКА КОМИСИЯ КЪМ БФБ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи