За изненадите и разочарованията от Купата


За изненадите и разочарованията от Купата
(сн. БФБ)
20-02-2017 20:13

Завърши Купа България 2017, която се проведе за първи път в новопостроената зала „Колодрума” в Пловдив, а с нея преживяхме от всичко по-малко – приятни емоции, изненади, разочарования и нов носител на трофея в лицето на Берое.


Това бе исторически успех за добре скования тим на Любомир Минчев, който спечели Купата още в първото си участие на финал в този турнир. Старозагорци спечелиха трудно на четвъртфинала срещу Черно море Тича с доста грешки и необяснимо слаба игра, но си взеха поука и изиграха два отлични мача до заслуженото изкачване на стълбичката за първо място. Беройци доминираха сериозно срещу Академик Бултекс 99 в първия полуфинал, както и срещу Лукойл Академик, който неутрализираха лесно и не оставиха съмнение, че заслужават трофея. Основният двигател в отбора бе американецът Арън Джоунс, който заслужено стана MVP на финала, но трофеят нямаше да бъде факт и без блестящият Тихомир Желев, точният мерник на Тенчо Тенев, Омари Гудул и чудесни гардове в лицето на Шейн Гибсън и Рос. Със сигурност Купата няма да бъде единственият трофей този сезон за тима на националния селекционер, а само ще даде на отбора още повече увереност и спокойствие да работи по-напред. Берое се представя много силно и в НБЛ, където също ще се бори за челните места, както и в SIGAL-UNIQA Балканска лига, където пък вече е на полуфинал с единия крак .


Приятната изненада за всички в турнира определено бе младият тим на Балкан, който спечели бронз след 29 години на финал за Купата. Изцяло нов отбор като почти всички други тази година и доста неопитен, тимът на Небойша Видич стана фаворит на всички зрители в залата и пред екраните на БНТ, защото показа много дух и борбеност в играта си. Нещо, с което се спечели в турнир с формат на Купата, а липсата му губи мачове дори на отбори с по-добри селекции. Тимът от Ботевград надмина всички очаквания и показа, че не е за подценяване от нито един отбор оттук нататък в първенството. Борбеният Травис Даниелс привлече погледите най-силно към себе си, а самият той заяви, че е жаден за още много успехи. Неприятни обстоятелства обаче лишиха отбора от участие на финал, а дали ще има наказани предстои да разберем. Факт е, че това, което се случи с тях бе грозно и ако бе умишлено, тогава наистина е жалко.


Разочарование със сигурност има при всички загубили, но сякаш най-голямо бе в шампиона Лукойл Академик, на който Купата на България се изплъзва за четвърта поредна година и след отпадането от европейските турнири, бе жизнено необходим. Какво ще се случи оттук нататък, ще смени ли този отбор облика си, предстои да видим.


Разочарованието е не малко и в миналогодишния носител на Купата Рилски спортист, както и домакините от Академик Бултекс 99, чийто амбиции сякаш бяха най-големите с приемането на турнира в зала „Колодрума”. Самоковци отпаднаха още на четвъртфинал срещу Балкан като позволиха съперника да вземе доста лесно мача без да се противопоставят адекватно на своя капацитет. Пловдивчани пък играха добре само в първия мач, а до края се изгубиха в ехото на „Колодрума” като в нито един аспект и да защитят доброто си представяне от сезона (б.а второ място в НБЛ). Ямбол и Черно море Тича също играха доста под възможностите си, и ако първият нямаше голям шанс срещу Лукойл, варненци могат да се сърдят само на себе си, че изпуснаха толкова стрелби, за да шокират настоящият носител на Купата. Късата ротация на Спартак Плевен пък също им изигра лоша шега като при тях се оказа фатална една част, за да загубят от домакините от Пловдив.


Трябва да се отбележи и нещо много положителноорганизацията на турнира от страна на домакините от Пловдив и БФБ показаха сериозен напредък и израстване в това отношение. Купа по европейски модел. С много музика, танци, игри за публиката, а в центъра на всичко бяха най-малките любители на играта. Почти нито едно дете не остана без награда, топка, автограф или снимка с любимия си играч. Беше помислено за всеки, имаше от всичко по-много и това си заслужава адмирации, за да продължим да се развиваме. За да напълним следващият път „Колодрума”, да върнем генерално хората в залите и интереса към баскетбола.

 

 

Както първенството започна непредвидимо, така завърши и Купата, а какво ни очаква по-нататък, предстои да видим след седмица, когато започва новият етап от първенството.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи