Станислав Цонков: Трябва впечатляващо предложение, за да напусна родния Черно море


Станислав Цонков: Трябва впечатляващо предложение, за да напусна родния Черно море
(сн. lap.bg)
10-02-2017 18:52 | Иван Вълчанов

Станислав Цонков е капитанът на Черно море Тича в сезона след големи промени в клуба. Варненци имат ново ръководство, нов план за развитие на школата и нови надежди. Цонков е в клуба от първите си баскетболни стъпки, а BGbasket.com го потърси с въпроси относно промените, сегашното представяне на отбора в НБЛ, развитието на варненския баскетбол. Ето какво каза той:

 

- В сезон, в който главната цел е оцеляването и стабилизирането, очаквано ли е представянето на Черно море до момента?

- Не мисля, че целта беше оцеляване, това беше предния сезон след като стана ясно окончателно че клубът е фалирал. За този сезон нямахме конкретни цели за класиране. До момента мисля, че можехме да бъдем и на по-челно място в класирането.

 

- Как е клубът като организация в момента? Какво е различното с предишните сезони?

- Има голяма разлика в организацията от сега и това, което е било. Професионализмът е на много високо ниво. Удоволствие в да се работи в такава среда.

 

- Защо реши да останеш по време на трудностите и след тях? Имаше ли други варианти и защо все пак остана във Варна?

- Не е морално да поемеш отговорност и да не изпълниш обещанието си. Отделно любовта ми към родния клуб е голяма и това наклони везните да остана. Предложения винаги има, но трябва да е нещо страшно впечатляващо, за да напусна родния Черно море.

 

- Как се чувстваш като капитан? Макар и млад, ти си в клуба, откакто се занимаваш с баскетбол и е нормално на теб да се падне тази отговорност.

- Капитанската лента е признание за мен, отговорноста не е лека, но мисля, че е нормално аз да я нося в нашия клуб.

 

- Какво мислиш за проекта за школата и виждаш ли добро бъдеще пред клуба и мъжкия отбор?

- Варна винаги се е славила с една от най-сериозните школи, дори повечето специалисти казват, че варненската е най-добрата. В последните години има лек спад в развитието, но с проекта, който има в момента, съм убеден, че ситуацията ще се подобри драстично.

 

- Във Варна има четири отбора в мъжките първенства – един в НБЛ и три в А група. Колко е важно това за баскетбола в града и доколко отборите в А група са добро място за развитие, след като ти също си минал по такъв път?

- Мисля, че е изключително полезно за младите играчи да могат да се развиват на два фронта. Нормално е когато нямаш достатъчно опит да играеш с двоен лиценз. Определено е полезно. Относно  отборите на варна, може би три са достатъчни , но и четири не са излишни.

 

- Как виждаш първенството към момента? Какво е различното и общото с предишните сезони?

- Общо взето тази година силите в първенството са изравнени, във всеки един момент може да се случи всичко, като до сега от дълги години не е било така. С такава конкуренция е по-интересно за публиката, както и за състезателите.

 

- Забелязваш ли промяна в интереса към домакинските ви мачове? Според твоите впечатления, какво е нещото, което привлича зрителите в залата?

- В България от доста години залите не са препълнени , но във Варна винаги има сериозна публика и залата е почти винаги пълна, за което се радвам. Това, което привлича зрителите, е любовта им към играта най-вече.

 

- Преди две години вдигнахте купата. Какви са шансовете ви сега и прогнозата ти за турнира като цяло?

- Не е моя работа да правя прогнози. Надявам се да покажем най-доброто от нас и да се озовем сред призьорите. Купата е турнир с директна елиминация, затова е интересен.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Станислав Цонков, Черно море Тича, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи