За мечтите граници няма (видео)


За мечтите граници няма (видео)
16-01-2017 20:51

Това е Айзея Остин – невероятно момче с изключително вдъхновяваща история.

 

Остин е роден през 1993 година, когато неговият вуйчо Айзък Остин започва четвъртата си година в НБА. Той е висок 217 сантиметра, а мечтата му е да играе професионален баскетбол. Заради спонтанно разкъсване на ретината Остин остава сляп с едното око, но продължава да играе баскетбол. Новина, която знаят само най-близките му и неговите съотборници. Нищо не попречва на мечтата му.  След успешно представяне в гимназията в Тексас той започва да играе в колежанското първенство на САЩ с екипа на Бейлър като го чака обещаващо бъдеще. Според специалисти се очаква Остин да бъде избран в първия кръг на драфта през 2014. През същата година на 22 юни идва смразяващата новина - диагнозата Синдром на Марфан* – наследствено заболяване, което поразява опорно-двигателната система. Последствията са тежки, а лекарите са категорични към Остин като заявяват, че никога повече не може да играе баскетбол. В противен случай може да има проблем със сърцето.

 

 

Остин обаче не спира да мечтае.

 

Година по-късно, на 23 юни, той представя книгата си „Мечтай отново”, която разказва за вярата, куража и упоритостта да преодолееш трудностите и помага на хиляди хора със същия синдром. Отбори от НБА като Далас също приемат тежката история на Остин и му помагат да представи книгата си, която се разпродава за минимално време.  

 

 

 

За тези две години Остин не спира да следва мечтата си да играе баскетбол нито за миг. Играчи, треньори, ръководители от НБА също застават изцяло зад него. Комисарят на НБА Адам Силвър иска да сбъдне мечтата на Айзея да играе в НБА и го кани за специален гост на драфта през 2014 година, в който той е избран под специален номер от лигата. Малко след това получава и предложение за работа в НБА.  През декември 2014 година Остин е включен в NBA 2K15, а в седмицата на Спешъл Олимпикс Остин застава на треньорската скамейка заедно с Андре Дръмънд.

 

 

Преди месец и половина след активно лечение играчът заяви, че ще възобнови кариерата си, за да се опита да се бори за мечтата си да играе професионален баскетбол. Сръбският гранд Цървена Звезда подава ръка на момчето.

 

През ноември 2016 година Остин разбира, че е физически здрав да играе баскетбол и започва да получава редица оферти от чужбина. На 7 януари 2017 година той подписа първия си професионален договор със сръбския ОКК Белград, за който дебютира снощи в мач от Адриатическата лига срещу Морнар Бар. В първия си професионален мач той записа 9 точки и 4 борби за 11 минути в игра, а отборът му побеждава Морнар Бар с 92-85.

 


 

Не тази победа обаче е важна, а победата на духа и вярата, които Остин запазва през цялото време на болестта.

Примерът на Айзея Остин е доказателство, че за мечтите няма граници и когато човек иска силно нещо, винаги може да го постигне.

 

#NeverStopDreamingAgain!

 

 

Синдром на Марфан -  наследствено обусловена непълноценност на съединителната тъкан. Може да доведе до поражения на опорно-двигателната система, проблеми със зрението, сърдечно-съдови проблеми. Друг характерен белег са необичайно удължените и тънки крайници и пръсти, тесни длани. Ставите могат да бъдат свръхподвижни. В някои от най-тежките случаи синдромът може да доведе до смърт поради аортна аневризма.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Айзея Остин
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи