Приемете го като стимул


Приемете го като стимул
28-10-2016 22:13

В четвъртък УС на БФБ взе едно решение, което предизвика много и най-различни реакции и коментари. Естествено става въпрос за това, че догодина няма да има национални отбори за 20-годишни момчета и момичета. Подчертавам догодина, тъй като много хора реагираха така сякаш това се прави завинаги.


Ясно е, че мненията са разнопосочни и винаги ще бъдат такива. Реално обаче идеята на федерацията не е толкова скандална и до голяма степен в нея има резон. Президентът Георги Глушков ясно обясни причините за това си предложение, а явно в Управителния съвет са се съгласили с тях. Миналото лято този набор завърши на 19-то място в дивизия В или на 35-о място в Европа. Това говори красноречиво за фактът, че просто няма достатъчно потенциал и не е лош вариант средствата да се пренасочат за други цели.


Наистина ще е трудно на един треньор да даде 12 имена на състезатели и 12 на състезателки родени 1997 и 1998 година, в които да се каже, че има перспектива за бъдещо развитие на сериозно ниво. Няма смисъл да коментираме Йордан Минчев и неговите възможности, но освен него какво имаме? Тук никой не цели да обиди тези момчета или да им каже, че не стават за нищо. Дори напротив. Едно такова решение трябва само да послужи да бъде стимул за всеки един от тях и допълнителна мотивация за още по-здрава работа. Един от настоящите играчи в НБЛ направи и продължава да прави много прилична кариера без никога да е бил в национален отбор за подрастващи, но това вместо да го демотивира се получи точно обратното. Ето такива примери нека да гледат младите играчи, които трябва да разберат, че е необходимо да се трудят здраво за всичко.


Затова и следващото лято ще е идеална възможност за въпросните състезатели. Всички знаем, че един играч напредва най-много през лятото, когато би трябвало да се отдава на индивидуални тренировки. Реално участие в национален отбор пречи на такива, така че пред тези състезатели се открива идеален шанс за много работа. След това пък от тях самите си зависи дали ще получат възможност да играят в мъжките отбори или не. Защото съм убеден, че няма български треньор, който да предпочете чужденец пред българин, ако те са с еднакви качества, трудят се еднакво и искат еднакви условия.


И да, за мен е по-правилно да се инвестират средства при 14- и 15-годишните, които да се научат на дисциплина, на правилна работа и на правилно отношение към това, което правят. Защото при тях положението все още не е изтървано и може да се постигне нещо. А колкото до 20-годишните - ще се повторя. Нека това бъде стимул за вас и мотивация да докажете, че това решение е било неправилно. Имате времето, оставата да вложите необходимите усилия. Ако това се случи съм убеден, че през 2018-а година националните отбори на България за младежи и жени до 20 години ще участват на Европейски първенства.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи