Съдийската комисия отговори на писмото на Любо Минчев


Съдийската комисия отговори на писмото на Любо Минчев
28-10-2016 20:53

Съдийската комисия към БФБ отговори на писмото на треньора на Берое Любомир Минчев. Припомняме, че преди два дни той изпрати до медиите критики за съдийството на Иван Маринов, а то бе адресирано към президента на БФБ Георги Глушков и шефът на реферите - Стефко Станев (четете ТУК). Сега комисията отговори на Минчев, а ето и самото писмо без редакторска намеса:

 

Уважаеми приятели на баскетбола, обръщаме се към Вас с отворено писмо, поради зачестилите критики към съдийството на определени срещи и най-вече в отговор на отвореното писмо от треньора на БК Берое, национален треньор и в скоро време Председател на Треньорската комисия, Любо Минчев.

 

Както знаете, Съдийската комисия, за първи път от 6 години насам е в нов състав избрана от лицензираните съдии и дежурни представители и е амбицирана да направи всичко възможно да повиши нивото на подготовка на съдийството на всички нива. Още от началото на първенствата от НБЛ, А група мъже и жени, вече всички мачове се гледат не само от назначените дежурен представител и оценител за НБЛ, а допълнително и от членовете на Съдийската комисия и регионалните инструктори. Планирани са редица семинари и наблюдения за всички съдии и дежурни представители. Формира се нова група от млади и перспективни съдии, на които ще бъде отделено специално внимание, с цел обучение и подготовка за попълване на елитните групи с нови съдии, както и много други мероприятия. Разбира се за всичко това е необходимо допълнително време и усилия, които се полагат безвъзмездно без заплащане. За нас комуникацията с треньорите и ръководителите на клубове е не само важна, а задължителна, защото както ние не можем без да сме в течение на тенденциите в развитието на баскетбола, така и те не могат без да са в течение с новостите и изискванията на ФИБА в съдийството.

 

Точно поради описаните по-горе причини нашите семинари са винаги отворени за треньори и ръководители на клубове, особено от НБЛ, желаещи да се запознаят с новостите и изискванията за сезона. За съжаление нито един треньор не посети последният ни семинар през месец септември тази година.

 

Поради тези причини, считаме, че твърденията на г-н Минчев, че  „Никакъв отговор и дори никаква официална комуникация“ не е осъществена с него или клуба са безпочвени, още повече, че има процедури на БФБ, които трябва да се спазват, когато се изисква допълнително внимание на дадена среща и желание за подробен анализ. Напротив Съдийската комисия е в постоянна връзка с ръководителите на БК Берое и още във вторник г-н Васил Кифев е поканен да гледа заедно с членовете на СК въпросната среща. Учудващо за нас, в същият ден излиза отвореното писмо на г-н Минчев с тези обвинения. Явно комуникацията липсва в самият клуб. В писмото си г-н  Минчев отправя обвинения към съдията Иван Маринов, като самият той казва, че това са „приказки и слухове“. Съжаляваме г-н Минчев, но СК към БФБ няма да отговаря на подобни недоказани твърдения. Разбира се в момента, в който изпратите до нас материал, в който явно се показва виновността на наш член, ние ще бъдем първите, които ще вземат безкомпромисни действия. Нещо повече СК ще се самосезира при събиране на достатъчно информация доказваща по безспорен начин, неспазването на определени норми и правила за поведение към БФБ. Абсолютно сме съгласни, че съдия, дежурен представител, оценител или секретар, участващ в спортни залагания за баскетболни срещи, в които е пряко ангажиран като длъжностно лице, автоматично ще се отнемат лицензионните права минимум до края на сезона.

 

Ние не искаме да продължаваме тази комуникация чрез медиите и сме отворени към всеки треньор или ръководител да се обърне към нас по установения ред. Самите ние искаме да имаме постоянна комуникация, но която да е основана на нормални взаимоотношения и уважение. Поради тази причина повече от една година БФБ е създала онлайн среда, в която всички клубове, треньори, съдии, дежурни представители и секретари имат обща платформа, където се публикуват различни клипове, материали и задачи на седмицата със ситуации от българското първенство. Не веднъж сме казвали, ако имате клипове, които искате да се тълкуват, дайте ги ние ще ги публикуваме. Нас  не ни е страх, че дадена ситуация ще се публикува, напротив само така ще може да се обясни даденият критерий и той да стане ясен за всички.

 

Питаме Ви господа треньори, колко от Вас знаят за нея, колко от Вас влязоха да се запознаят с критериите и дадоха коментар на ситуации. Ще Ви отговоря. Нито един. Имате ли право тогава да отправяте обвинения за неосъществена комуникация. Не мълчете и не търпете г-н Минчев, има достатъчно създадени възможности за взаимодействие и Вие като човек от когото зависи развитието на българският баскетбол сте длъжен да работите ръка за ръка с  всички структури на БФБ. Защото поемайки толкова важни постове, наистина е възможно един ден да видите в огледалото … някой друг.

 

Последно искаме да припомним на цялата общественост, че нарядите в НБЛ се определят от жребий. Мястото на всеки един съдия (първите двадесет) е определено от клубовете в НБЛ, а не от съдийската комисия. На основата на това класиране са направени и групите като споменатия съдия е сложен в първа урна, тоест е класиран от треньорите като един от седемте водещи съдии на България. СК към БФБ няма право да променя изтегленият жребий, на който присъстват и журналисти.

 

СК към БФБ ще положи всички усилия да повиши нивото на съдийството, но това ще се случи само ако има взаимодействие между всички отговорни фактори.

 

Председател на СК към БФБ

Стефко Станев

 

Членове на СК към БФБ:

Владимир Цеков

Камен Тошев

Орлин Николов

Венцислав Великов

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи