Филип Виденов и Удо - специални гости на ′Фенове срещу насилието′ (видео)


Филип Виденов и Удо - специални гости на ′Фенове срещу насилието′ (видео)
(сн.БФБ)
28-10-2016 20:06

55 фенове от Литва, Испания, Хърватия и Турция са на посещение в София във връзка с международния проект "Фенове срещу насилието". Участници започнаха своята фен платформа днес сутринта, а по-късно следобяд всички се пренесоха на работен панел в Музея на спорта в Националния стадион "Васил Левски".

 

Там феновете имаха възможност не само да се запознаят с успехите на българските спортисти през годините, но и се срещнаха и включиха в дискусия с бившите национали Филип Виденов и Людмил Хаджисотиров, които бяха специални гости на събитието. В панела се включи и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който разказа на феновете спомени от своите взаимоотношения с феновете в НБА и Италия. Единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, разказа спомени от мач на неговия Финикс срещу ЛА Лейкърс и 5-минутните аплодисменти от 15 000 фенове, които получил легендата Карим Абдул Джабар. Глушков сподели и интересни случки от престоя си като играч и мениджър в Италия. „Феновете трябва да подкрепят тима си и да осъзнаят, че могат да са от голяма полза на мениджмънта, по време на кризи. Особено, когато стане тежко финансово“, каза бившият национал. Той посъветва младите баскетболисти, които тепърва прохождат в баскетбола да се запасят с желание да играят и да се развиват, да стават по-добри и да искат наистина да станат големи звезди.

 

 

С най-голям интерес бе посрещнат Филип Виденов. Капитанът на Лукойл Академик е играл в четири от петте страни, участници в проекта „Фенове срещу насилието“, като не е обличал екипа само на литовски клуб. „Ние, играчите, в крайна сметка сме такива, каквито сме и правим всичко за феновете. Аз също съм фен. Винаги е мотивиращо, когато имаш подкрепата на привържениците. Но не е лошо и когато си обект на противниковата публика. Това също е мотивиращо, защото показва, че си значим, че си разпознаваем“, каза Виденов.

 

Людмил Хаджисотиров пък направи паралел между отношението на играча и  като треньор. „Феновете винаги са много важни. Може би като треньор си по-ангажиран с много други неща, свързани с отбора, по-малко се заглеждаш във феновете. Понякога можеш да  използваш феновете, за да влияеш на съдиите например, но трябва да го правиш умно и отговорно. Защото ако треньорът се държи агресивно, това може да отключи същото и сред феновете“, каза треньорът на Рилски спортист. Удо и Филип направиха паралел между феновете в САЩ, където и двамата са играли в колежанското първенство, и в Европа. „В САЩ феновете на НБА са като на кино. В NCAA обаче е друго. Там са много по-луди. Но луди в нормата. В Европа всички знаем какво е“, каза още Удо и разказа случки от пребиваването си в Бостън Колидж.

 

 

Виденов и Хаджисотиров се обединиха около становището, че новото поколение млади играчи трябва да се отнася по-сериозно и фокусирано към баскетбола. „Днес те като че ли искат да им повече лесно. Не са готови да платят цената да играят голям баскетбол. Талантът побеждава трудолюбивия, но трудолюбивият побеждава таланта, който не се труди“, коментира Хаджистоиров. "Младите трябва да уважават играта, треньорите, съперника си. Второто е - здрава работа. У нас има много таланти, а и навсякъде, всъщност, които имат много качества, но не работят здраво и след тоа не успяват да стигнат до никъде", каза и Виденов.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенове срещу насилието, Филип Виденов, Людмил Хаджисотиров, Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи