55 фенове от пет страни се събраха в София на международна фен платформа


55 фенове от пет страни се събраха в София на международна фен платформа
28-10-2016 19:03

Тодор Колев е един от новите млади блогъри на BGbasket.com Той е възпитаник на Националната спортна академия със специалност "Спортен мениджмънт" и бивш юношески национал на България. В кариерата си Тодор е играл баскетбол за отборите на Сити Юнивърсити, Лукойл Академик, Видабаскет, Спартак Плевен, Шампион 2006, а в момента носи екипа на Чавдар Троян в А група. Едновременно с това Колев е мениджър на международния проект "Фенове срещу насилието", женския национален отбор на България, а от това лято вече работи и за мъжкия национален отбор на България в квалификациите за Евробаскет 2017. 

 

55 фенове на различни отбори от България, Испания, Хърватия, Литва и Турция се събраха в София за Международната фен платформа, която е част от инициативите по проекта „Фенове срещу насилието“.

 

Събитието бе открито от президента на БФБаскетбол Георги Глушков. „Горд съм и щастлив да приветствам гостите в това хубаво начинание. Този проект е много важен за баскетбола в България и всички участващи страни. Той е особено значение в нашите страни, защото феновете са една от най-важните части в спорта“, каза бившият национал.

 

Проектът е по идея и реализиран от Турската баскетболна федерация с партньорството на федерациите на България, Литва, Хърватия и Испания и е част от програмата на „Еразмус +“. Той цели създаване на идентичност да бъдеш повече баскетболен фен, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете.

 

Директорът на проекта Емир Турам от Турция също приветства участниците: „Това ще е най-важният уъркшоп - Международната фен платформа. Щастливи сме да сме тук. Ще съберем всичко, което сме свършили досега. Изминахме дълъг път. Започнахме в Испания, където работи една от най-мощните федерации. Там са намерили начин да управляват емоциите на спорта. Разбрахме, че можем да учим много от тях. В Хърватия успяват да се справят с напрежението между местните клубове като Цибона и тимове като Цървена Звезда, Партизан и т.н. Литва е най-баскетболната страна. Там се срещнахме с голяма баскетболна страст. Играта е част от социалния живот. Всяка страна дава различен културен аспект на възприемането на играта. Участниците в проекта са представители на различните манталитети в Европа - имаме Западна Европа, Източна Европа, Северна Европа и Турция - между Изтока и Запада. У нас имаме силни съперничества. Но най-важното е, че Всички обичаме баскетбола и споделяме еднакви човешки ценности. „Фенове срещу насилието“ не е за предотвратяване на насилието. това ще е доста нереалистично. Целта ни е да създадем диалог и разбиране за бъдеще. да използваме диалог, за да създадем разбиране, да използваме разбиране, за да създадем емпатия“.

 

 

 

Срещата продължи с игри по групи, целящи да представят идеите на проекта за разбирателство, комуникация и задружност между различните фенове. Представители на всяка страна пък представиха свършеното по места и заключенията, до които са стигнали по време на своите сбирки.

 

Най-интересната част от деня обаче се състоя в Музея на спорта в сградата на Националния стадион „Васил Левски“. Там феновете имаха възможност не само се запознаха с успехите на българските спортисти през годините, но и се срещнаха и включиха в дискусия с бившите национали Филип Виденов и Людмил Хаджисотиров. В панела се включи и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който разказа на феновете спомени от своите взаимоотношения с феновете в НБА и Италия. 

 

Върхът на заниманията на феновете и демонстрация на идеята на проекта – толерантност и спокойно посещение на баскетболен мач ще бъде посещението на срещата от III кръг на НБЛ Виваком между Рилски спортист и Левски 2014. Срещата е в събота (29 октомври) в Самоков.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенове срещу насилието, Филип Виденов, Людмил Хаджисотиров, Емир Турам, Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи