България няма да има национални отбори за 20-годишни през 2017


България няма да има национални отбори за 20-годишни през 2017
27-10-2016 17:14 | Иван Вълчанов

България няма да участва на Европейско първенство за подрастващи с отбори за младежи и жени до 20-годишна възраст, реши днес УС на БФБ.

Президентът Георги Глушков обяви идеята си преди събранието на УС (вижте ТУК), а ето как днес след края на заседанието той коментира въпроса:

 

„Доста години 18- и 20-годишните жени имат един треньор, защото нямаме 10 по-големи момичета и винаги в 20-годишните половината момичета са по-добрите от долната възраст. Класирането също „плаче” – 28-ми от 29 отбора. Затова смятам, че трябва да спрем, да погледнем какво имаме. Тази година имаме А група за жени, които са девойки в голямата си част. Трябва да видим дали сред тези момчета има такива, с които следващата година да покажем нещо, да подобрим класирането. Това решение е само за 2017 година.

 

Относно мъжката част – убеден съм, Йордан Минчев ще бъде в мъжкия национален отбор, така че за него ще има сериозна дейност през лятото. Това би подействало стимулиращо, за разлика от участие с отбор, в който няма перспектива – 35-ти от 40 отбора. Смятам, че участие в такъв отбор ще бъде деморализиращо. Още повече, че за тази година точно в тази възраст имахме три отказа на треньори да водят отбора. И в последните години винаги е било така.

 

Взехме решение, което вземат и други федерации, които знаят, че нямат добри състави и си спестяват излизането след европейското първенство за обяснение защо са похарчили пари, а класирането не е добро.”

 

България ще участва в дивизия В на европейските първенства за 16- и 18-годишни. Ще се работи и за развитието на сегашните 14-годишни и подготовката им за влизане в националните отбори след две години.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (20), България (жени 20), Георги Глушков, УС, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи