Георги Глушков: Искаме да развием тази програма и в големите градове на България


Георги Глушков: Искаме да развием тази програма и в големите градове на България
21-10-2016 16:33

Президентът на БФБ Георги Гушков заяви, че новата програма за минибаскетбол , която федерацията стартира, е стъпка, която се предприема още през миналата година и се надява тя да бъде пример и за по-големите градове в България.

 

Ето какво още каза той:

 

„Тази програма е една еволюция на това, което се опитахме да направим миналата година. Искахме да направим минибаскетбол от 1 до 4 клас между много училища в София. Успяхме да направим турнир, но не успяхме да постигнем тази масовост, която искахме. Сега има програма с обучение на учители, деца и накрая турнир. Първият ни опит беше да направим турнир. Тук е и ролята на Столична Община, която може да популяризира програмата. Тя може да бъде пример на по-големите градове в България. Там, където ми се иска да популяризираме баскетбола и със съдействието на Общината."

 

Радмила Василева - Търнър, която отговаря за младежкия баскетбол във ФИБА Европа сподели, че този тип сътрудничества са много важни в тенденциите на спорта. „Във всеки спорт се работи така вече. Едно време се започваше с 12-годишни, всички ние сме започнали горе долу на тази възраст да се занимаваме активно със спорт. Но вече има т.нар мини дисциплини, в които се работи с 5-6-годишни. Когато баскетболните специалисти отидат при талантиво дете на 12,13 години, вече е доста късно, защото то е пристрастено към друг тип игра." ФИБА ще подмогне проекта с лектори.

 

"Сега животът е друг. Имаме интернет и много други забавления. Младите хора не изпитват удоволствието от физическия живот и като че ли се е позагубил. От страна на ФИБА Европа имаме доста сериозен поглед върху това и в момента върху промяна на правилата, които съществуват съвместно с училища и детски градини. От ноември, декември, ще има един нов ресурс специално за тези специалисти в моя роден град София. Надяваме се, че това знание ще се разрастне в цяла България.”

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ, Столична Община, Георги Глушков, Радмила Василева - Търнър
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи