Президентът Глушков: Срещу сериозен противник показваме всичките си слабости


Президентът Глушков: Срещу сериозен противник показваме всичките си слабости
(сн. lap.bg)
21-08-2016 18:00 | Иван Вълчанов

Президентът на БФБ Георги Глушков направи своята оценка за провелото се в София Европейско първенство за кадети до 16 години, дивизия В, както и за представянето и нивото на българския национален отбор. Ето мнението му, което той сподели с BGbasket.com:

 

„Първите три отбора в класирането играят малко по-различен баскетбол – този, който се играе в дивизия А, освен това са по-едри физически. Във финалния мач забелязахме много майсторство и тънкости в играта, от страна на израелския отбор – много тактика, за да опита да спечели мача. Аз съм доволен от този финал, защото той показа нивото на дивизия А. Ние пък, с нашата игра, показахме всичките си слабости. Показахме, че срещу отбори от нивото на България, можем да правим нещата, на които сме способни. Явно обаче това не е нивото, което искаме. Много искаме да бъдем с другите. Досега се случваше да падаме с някой случаен кош от центъра, но тази година няма място за заблуждение – трябва да видим и да си признаем, че те ни надиграват, че ни липсват доста неща, които са на ниско ниво при нас.

 

Аз не говоря за място в класирането, а за разликата между първите три отбора и останалите. Ясно е, че ние не сме за това място. Можехме да попаднем и във втората осмица и да играем много успешно. Това не е толкова важно в момента. Важно е всички ние да погледнем и да видим къде са ни слабостите. Затова аз казвам, че на тези шест европейски, които са се провеждали в България, всяка година имаме възможност да се премерим с конкуренцията, да видим къде са ни слабостите и върху какво да работим. Винаги сме мислили за съдийски решения, за тройки в края на мача и че те са ни отнели престижното място. Това не е така. Момчетата не са готови за такава игра и срещу сериозен противник не са готови да покажат най-доброто от себе си, а винаги показват най-лошото. Ние трябва да направим така, че в България да създадем условия за конкуренция и по-високо ниво. Тези, които са на слабо ниво, ще играят там, но по-добрите отбори трябва да дърпат напред и да има конкуренция между тях, за да има и развитие. В момента се получава една обща група, в която слабите отбори са повече и дърпат останалите назад. Това е моето мнение, ще мислим как да променим системата, за да се промени това.”

 

Попитан дали очаква от последния национален отбор, който ще играе това лято – мъжкият, да повдигне нивото и настроението след представянето подрастващите, Глушков отговори:

 

„Тази година забелязах, че всички се стараят и искат, което е много важно. Те искат повече от нас и това го забелязах на терена по време на тренировките и от тяхното поведение. От тук нататък е въпрос на майсторство и на силен и здрав дух. Публиката в Ботевград на контролата с Австрия е била многобройна и се надявам да ни подкрепи и в официалните мачове, за да можем да се представим достойно. Минчев е поставен пред дилема – едно или пет и трябва вземе решение.”

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (16), Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи