Георги Глушков: Със собствени сили се представихме на супер ниво като организация


Георги Глушков: Със собствени сили се представихме на супер ниво като организация
Георги Глушков с Пини Гершон на награждаването в София (сн. fiba.com)
21-08-2016 17:05 | Иван Вълчанов

Вчера в София завърши шестото поредно Европейско първенство за подрастващи, на което България е домакин. Веднага след награждаването BGbasket.com разговаря с президента на БФБ Георги Глушков, който даде своята оценка за организацията и домакинството и вариантите за кандидатура за организиране на първенство и догодина:

 

- Каква е оценката Ви от гледна точка на организация и домакин на шестото поредно Европейско първенство за подрастващи, което се провежда в България?

- Това беше едно от трудните първенства, защото беше с много участници – 24 отбора. Имаше доста сериозна организация и аз съм много благодарен на всички, които участваха във възловите фази – хотел, транспорт. От хотел „Рамада” всички са много доволни, а транспортът беше с швейцарска точност. Друго важно нещо тази година беше медицинското обслужване. Тази година имаше 13 интервенции във ВМА – това е рекорд. Всичко е наред, няма сериозни контузии, което е много важно. Всички ръководители на залите се справиха блестящо. За щастие и времето ни пощади – нямаше жеги от 38 градуса, не станаха и бедствия като тези в Македония по време на европейското за юноши. От тази гледна точка нещата са добри и предполагам, че ще получим много добра оценка. Доказахме се още веднъж като федерация, която със собствени сили и с доброволци, които сме обучили през последните шест години, се представи на супер ниво. За това нещо благодаря на всички.

 

- Да очакваме ли кандидатура на България за седмо поредно домакинство догодина, независимо в коя от възрастите?

- Мое лично мнение е, че в момента ние трябва да погледнем много сериозно на 14-, 15- и 16-годишните. Това са възрастите, на които можем да повлияем, защото не можем да повлияем на 20-годишните, които вече са изградени. Освен това, за мен 20-годишните не показаха, че желаят. Това пък значи, че ние трябва да помислим дали да харчим пари за тях, след като те не искат. Ние ще направим една оценка къде да хвърлим усилия, защото само 20 държави имат пълен набор от отбори, както нас. Може би сега е моментът да помислим сериозно върху по-младите, които да са готови да играят на Европейски първенства и да играят на друго ниво, което да ни даде възможност да растем. Не съм доволен от 20-годишните не като класиране, а като желание. Ще направим оценка и ще преценим кое трябва да развиваме, след което можем да поискаме домакинство на някоя от възрастите. Отсега казвам, че няма да е за 20-годишните – нито мъже, нито жени. Трябва всяка година да имаме възможност не само ние, специалистите и организаторите, а всички – треньорите и публиката, да виждат нивото и да знаят къде се намираме. Да си даваме реална оценка, за да можем да мобилизираме сили и да направим това, което е нужно. Сигурно ще трябва да направим някоя жертва, но хубавите неща не стават без това.

 

Очаквайте мнението на президента на БФБ за представянето на българския отбор в София.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи