Юношите(18) на Черна гора със сериозни амбиции за Европейското


Юношите(18) на Черна гора със сериозни амбиции за Европейското
26-07-2016 20:12 | fiba.com

Преди Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст ФИБА Европа публикува специален материал за националния отбор на Черна гора. Публикваме го преведен: 

 

Националният отбор за юноши (18) на Черна гора, който ще участва Европейско първенство в Скопие (29 юли – 7 август) разполага с редица талантливи играчи и е основен претендент за влизане в дивизия А.

 

Нашата основна цел е да се върнем в А Дивизия”, казва гардът на тима Огнен Карапич, който е един от лидерите на Черна гора. „Всеки състезател от нашия отбор има страхотен потенциал мисля, че имаме най-добрите шансове да спечелим промоция.„допълва още състзателят на Будучност.

 

На надпреварата в Дивизия В ще участва и националният отбор на България, а най-добрите три отбора ще се класират в горната дивизия следващото лято. Нашите са в група с домакина Македония, Кипър, Ирландия, Унгария и Полша.

 

Черна гора е в група В на турнира заедно с Австрия, Беларус, Белгия, Португалия и Румъния.

 

„Не знаем много за нашите опоненти, така че не мога да кажа колко трудно ще ни бъде. Сигурен съм, че има много добри отбори в Скопие със същата цел като нашата.” ,казва още Карапич.

 

Роденият в Бар състезател, прекара последния сезон в черногорския Будучност като получи доста игрово време. Той взе участие и в 12 мача от Адриатическата лига (ср. по 2.3 точки).

 

Черна гора има редица таланти начело с Карапич, включително Милош Попович, Андрия Славкович, Милош Дивач, който играе в Италия и Иван Раут, който трупа опит в Испания.

 „Мисля, че е много важно за мен и моите съотборници да получим промоция, за да помогнем на следващото поколение да играе там, както го направихме ние преди години, когато спечелихме златен медал.„

 

Карапич, Попович, Дивач и Раут бяха в основата за успеха на Черна гора през 2014 на Европейското за кадети (16) в Дивизия А.

 

Четиримата, начело с най-добрите, родени през 1997 година не успяха да останат в А Дивизия на Европейското за юноши (18). Тимът им победи Германия, Хърватия и Чехия, но загуби от Финландия в решаващия мач за 13-14 място и отпаднаха в по-долната дивизия. На турнира Карапич записа средно по 16.2 точки, 2.2 борби и 2 асистенции, но игра само четири срещи от общо девет.

 

„Миналата година бях контузен през повечето време от Европейското и беше трудно да гледам как страдат съотборниците ми без мен и още няколко много важни играчи, които също бяха с контузии.” ,каза Карапич, имайки предвид съотборника му Попович, който пропусна последните три срещи, записвайки преди това средно по 16.8 точки, 6.7 борби, 2 откраднати и 1.5 асистенции. „Въпреки че спечелихме три срещи миналата година, ние отпаднахме и това беше много разочароващо за нещо.”

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Черна гора (18), България (18)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи