Предложение от Монтана 2003 за провеждане на първенствата при подрастващите


Предложение от Монтана 2003 за провеждане на първенствата при подрастващите
25-07-2016 12:01

На електронната поща получихме мейл от Петър Гергов, който работи в школата на Монтана 2003. В писмото той прави предложения за начин на провеждане на първенствата при подрастващите в женска част. Публикуваме го без редакторска намеса:

 

"1. При 8-годишните - фестивали

 

2. При 10- и 12-годишни провеждане на междуобластни първенства в 6 области, зонални турнири и финали с 12 или 16 отбора.

 

3. При 14-годишни и кадетки предлагаме Западна група (области Витоша, Рила и Родопи) и Източна група (области Мизия, Добруджа и Загоре). Във всяка група отборите се разделят на А и Б групи. А групите се сформират по заявки с най-малко 4 и най-много 8 отбора. При повече от 8 желаещи предимство имат тези с по-добър ранкинг от предишни години. В групата се играе на разменено гостуване от 15 октомври до 15 декември и от 15 февруари до 30 април. Евентуално може да има домакинство и гостуване по двойки мачове в събота и неделя.

 

Дълго разсъждавахме, как наистина най-силните 8 отбора да се класират за финалите. За директно класиране по еднакъв брой отбори от двете групи, не може да става въпрос, тъй като последните 7–8 години на финалите при момичета, кадетки и девойки, почти всички отбори, с изключение на 1–2 са от Западната група. При досегашните зонални турнири, се случваше да отпаднат по-силни отбори от някои класирали се. За най-удачна намираме елиминацията по двойки: Първи от Западна срещу осми от Източна и обратно и така 2–7, 3–6, 4–5. Мачовете да са през месец май на разменено гостуване, като първия мач е при отбора с по-задно класиране. Ако в групата няма 8 отбора, местата се запълват от първите класирали се в Б групата. Смятаме, че при тази система няма да има безсмислени мачове с големи разлики.

 

4. За девойки предлагаме, ако има втора група при жените (коментира се, че отборите на НСА, Левски и Септември искат да играят отделно от другите четири отбора), желаещите отбори от девойките да се включат в групата. Тъй като тук ще се яви проблем с по-скъпите съдийски такси, смятаме че на тези мачове трябва да свирят двама съдии с такси като за девойки. Участващите отбори девойки се класират директно за финали, а останалите играят междуобластни и зонални турнири за останалите места.

 

Ако не се приеме тази система, която смятаме, че е най-добра за развитието на млади баскетболистки, остава предложението, като при кадетки.

 

Държим, мачовете с изключение на финалните турнири, да се играят в почивни дни, защото голяма част от треньорите са учители, а и освобождаването на учениците става все по-трудно.

 

Бихме желали да чуем мнение и обсъждане и от други клубове."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи