Надолу


Надолу
(fiba.com)
20-07-2016 20:02

Надолу. Това е пътят, по който уверено върви женският баскетбол в България в последно време. И това не е от вчера или от днес, а от години. Няколко години. Фактът, че към момента има едва четири отбора за предстоящото първенство говори достатъчно.


Поредно доказателство за това дойде от представянето на националния отбор до 20 години, който завърши на предпоследното място в дивизия В или общо 28-мо в Европа. А това е набор, който само преди четири години на възраст кадетки си спечели промоция за дивизия А.


Тогава тези момичета бяха светъл лъч за българския женски баскетбол и надеждите бяха, че те могат да постигнат сериозни неща. Тук въпросът обаче е защо от онзи състав тогава на сегашното първенство имаше само четири състезателки - Борислава Христова, Таня Енева, Теодора Динева и Ива Георгиева. Какво стана с другите и защо те се отказват още преди да са навършили девическа възраст, или ако не са се отказали то нивото им е паднало доста надолу. Все въпроси, които се задават от години, но явно отговор няма. Или пък защо се стига до там, че съставът трябва да се запълва от четири момичета, които са от по-долната възраст...


Миналата година почти същият отбор, просто можем да сменим Калина Аксентиева с Ива Георгиева, игра доста прилично и при наличие на повече късмет можеше дори да се бори за класиране. При това тогава момичетата бяха с година или дори две по-малки. И сега се питаме какво се случи в тези 12 месеца, че бихме само Ирландия. По-добре пък да не питаме какво се случи в последните четири години и защо се стига до това положение.


Да, за това представяне има и обективни причини. Таня Енева бе контузена, а Борислава Христова дойде късно и за съжаление също се контузи. Отделно само дни преди първенството стана ясно, че тимът няма да бъде воден от Дечо Коешинов, а от Георги Божков. Това обаче не трябва да е оправдание, тъй като в такъв момент отборът би трябвало да се мобилизира още повече. На моменти българките наистина изглеждаха сякаш не се познават на игрището правейки нелогични грешки и изпускайки лесни кошове. Причините за това си ги знаят самите ти и треньорите. Въпросът е обаче, че проблемите са по-дълбоки и са от години, но за пореден път - светлина в тунела не се вижда. А ние си отиваме надолу. Много надолу.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи