Български треньор участва на камп в Сан Антонио


Български треньор участва на камп в Сан Антонио
(сн. личен архив)
11-07-2016 14:03

Младият български треньор Теди Буков, който работи в школата на Шампион 2006, се включи в срахотно преживяване това лято. Той имаше възможност да участва в треньорски камп в Сан Антонио, Тексас, заедно с треньори и деца от САЩ, Дания, Гуам, Киргизстан, Косово и Румъния.

 

Обучението му, което продължава 7 дни, става по покана на американския специалист Крис Дайъл, който работи с БФБ от известно време. Той бе част от няколко треньорски семинара, проведени у нас в София и Благоевград.

 

През последните години Диал работи в Косово и е основател на организацията Баскетболно посолство, която има за цел да развива Източно-европейския баскетбол. Ето какво разказа за предизвикателството Теди Буков пред BGbasket.com:

 

„Имах невероятната възможност да се запозная с хора, обичащи баскетболната игра. Изключително силно впечатление ми направиха няколко неща. На първо място беше организацията. През всичките седем дни имахме точно определена програма и график, който неотлъчно следвахме.

 

 

 

След това отношението - хората, които участваха в кампа бяха не по- малко добри хора, отколкото треньори. Имаше местни журналисти, които отразяваха събитието и се отнасяха с изключително уважение към треньорите от Европа.

Основна тема на кампа беше мотивацията и усилието, което трябва да инвестираш, ако искаш да достигнеш до успех както в баскетбола, така и в живота. Всеки ден имахме гости от различни университети , училища и колежи, които потвърждаваха нашите думи.

 

Това, което още ми направи силно впечатление, беше базата - огромна зала, в която тренираха 58 деца в един и същи момент; басейн, приспособен за баскетболни упражнения във вода; зала с тежести; зала за високо интензивни упражнения; зала за стречинг преди и след тренировка; стадион с тяхно покритие. Общо взето всичко необходимо за един мотивиран млад състезател. По време на кампа обърнахме внимание на баскетболни фундаменти в индивидуалната и отборната техника. За периода от една седмица видях как група баскетболисти промениха работната си етика и уменията си единствено с правилна и целенасочена работа.

 

 

Всеки един треньор, с когото се запознах, работещ в колеж или НБА, задаваха въпроси към нас европейците. Какъв е начинът ни на работа, какво изискваме, как продаваме. Изводът, до който аз стигнах, е, че там успяват, защото имат отношение към играта и към хората, които са част от нея. Дават възможност на всеки, който е мотивиран от примерите около себе си, да се развие и реализира.“

 

Сега на Теди Буков предстои участие за втора година в треньорския курс на ФИБА. Той ще се проведе по време на Европейското първенство за юноши (18) от дивизия А в Самсун, Турция.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Теди Буков, Сан Антонио, Крис Дайъл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи