Архивите говорят: Вижте как България победи Словения преди 9 години (видео)


Архивите говорят: Вижте как България победи Словения преди 9 години (видео)
Божидар Аврамов наниза 20 точки за успеха, а след това подписва с испанския Памеса Валенсия
30-06-2016 12:02

Набор’90 побеждава сегашния съперник на България за европейските квалификации

 

В поредния материал от рубриката "Архивите говорят" ви представяме един не толкова стар, но със сигурност интересен и важен мач. Той е на националния отбор за юноши (18) набор 1989/1990 и е от Европейското първенство в Испания, Дивизия А.  Двубоят е между България и Словения – един от сегашните съперници на България за квалификациите за Евробаскет 2017. Срещата се играе на 9 август 2007 година, а нашите печелят с 69-51. Отборът ни завършва на 14-о място, но остава в елита. Съперникът им Словения изпада в Дивизия В. Шампион става Сърбия, побеждавайки на финала Гърция.


В този мач най-голям принос за успеха има Божидар Аврамов, който допринася с 20 точки и 8 борби за успеха, а след Европейското през 2007 година 17-годишният Божидар е привлечен в испанския Памеса Валенсия.

 

На този мач силно се включва и Александър Янев с 18 точки и 8 борби. От сегашния национален тим в състава е още и Христо Захариев (15 т.), който е сред топ реализаторите на Европейското и Станислав Ваклинов (7т).

 

От състава на съперника от Словения личи името на звездата от Химки Зоран Драгич, който ще играе и на тазгодишните квалификации. Братът на Едо Мурич - Дино Мурич, който играе тогава срещу юношеските ни национали е разкъсван от контузии на коляното в последната година. 

 

ТУК може да видите цялата статистика от мача. 


Старши треньор на отбора е Юлиан Аладжов, а помощник е Марио Андреев. В състава личат още имената Любен Пасков, Симеон Михайлов, Димитър Маринчешки, Димитър Филипов, Веселин Илиев, Тихомир Желев, Цветелин Иванов и Александър Гогов.


ТУК можете да прочетете материала за срещата, публикуван в BGbasket.com тогава, а по-долу да гледате и пълен запис на двубоя.

 

;

 

П.П BGbasket.com благодари на БФБ за предоставения запис на срещата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Архивите говорят, Божидар Аврамов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи