Алекс Везенков: Хората в България заслужават добър баскетбол


Алекс Везенков: Хората в България заслужават добър баскетбол
(сн. Daniel Casas)
23-06-2016 20:01

Благодаря на съотборниците в Барселона, ще тренирам лятото да се подобря

 

206-сантиметровият Александър Везенков е българският щрих в може би най-силното първенство в Европа – испанското, получи незаслужено малко минути от треньора на Барселона Шави Паскуал за финалния плейоф, спечелен с 3-1 от Реал Мадрид на Пабло Ласо (33 титли, защитена миналогодишна и „дубъл” с купата за сезона). 20-годишният национал се представи достойно, гореше с тима, изпълняваше техническите нареждания, бореше се с великолепните Фелипе Рейес, Руди Фернандес и Серхио Люл и показа, че скоро ще е един от основните играчи на баскет-сцената. Познатият тук като, Алекс и Саша, бе купен от каталунците (от Арис) миналото лято, има 2-годишен договор с опция за препокупка от НБА и на два пъти се отказа от драфта им (последно преди 10 дни). Талантът, който блестя 3 години в гръцкото първенство, сподели пред кореспондента на BGbasket.com в Мадрид Златка Замова впечатленията си от финала с Реал снощи и плановете за лятото:

 

- Здравей, загубихте четвъртия мач и финала от Реал Мадрид, как го видя ти отвътре?

- Борихме се повече, отколкото в предишните, направихме всичко по силите си да победим днес, малко не достигна. Мисля, че решаваща бе втората среща в Барселона, поддадени на емоциите от победата, не съумяхме да сме достатъчно концентрирани и да пробием на наш терен.

 

-Имахте аванс от 11 точки в първата част и 2 на почивката..

-Да, започнахме много добре. Реал ни вкарва по 90 точки и в четирите мача, сборът от талантливите им играчи прави двубоите изключително тежки за съперника. Не бяхме на ниво в защита, дори в първия мач, който спечелихме с точна стрелба и малко късмет.

 

-Разочарован ли си, че днес игра само 2 минути?

-Не, направих 2 бързи фаула, единият май не беше, но това е без значение. Треньорът логично ме извади, не можех да променя нещата. Разочарован съм, защото можех да покажа много повече във финалната серия с Реал. Играх малко, защото не се представих на нивото, което и аз исках, но има време.. Само на 20 съм, ще се подобрявам всяка година.

 

Според мен се представи достойно, със самочувствие, опитваше да помогнеш на тима..

-Мисля, че играх добре в мачовете с Лаборал, борих се много, играх повече минути. Доулман направи страхотен първи мач с Реал, следващия ни дръпнаха с 20 точки аванс и не можахме да покажем повече, последните мачове направих бързи нарушения… Такава е преценката на треньора, аз чакам своя момент за повече минути, с времето ще стане.

 

Успя ли да се аклиматизираш към Испания и Барселона, помагаха ли ти съотборниците? Забелязах, че имаш добри взаимоотношения с тях, с опитния Хуан Карлос Наваро също..

- В началото бе трудно – от отбор като Арис и 35 минути игра всеки мач да отида в гранд като Барселона с такава голяма история, успехи и имена, клуб, който търси трофеи всеки сезон. Много съм щастлив, че успях да играя до тях и лятото ще работя, за да получа повече минути следващия сезон. Благодаря на съотборниците ми, те са много опитни и всички ми помагаха да се приспособя. Бе тежко за целия тим, след 10 месеца игра да не спечелим нищо.

 

-Мислиш ли, че Паскуал ще остане треньор на Барселона?

-Не е моя работа, ръководството знае най-добре.

 

-След такъв плейоф не ти ли се играе в Реал Мадрид?

-Не, никога. Гордея се, че съм състезател на Барселона, по нищо не отстъпваме на Реал, нито на ЦСКА Москва.

 

-Остава ли време за забавления, ходиш ли на футболните мачове, имаш ли приятели сред футболистите? Неймар е известен с партитата си, може би те кани?

-Нее, не излизам много (смее се). От солидарност към клуба ходихме на 2 техни мача и те на наши. Само с Жорди Алба излязохме веднъж.

 

- С националния отбор какви планове имаш?

- Има доста време, мачовете са август и септември, говорили сме и ръководителите знаят колко време ми трябва. Искам да се подготвя добре, хората в България заслужават да видят нещо добро. Ще се прибера за кратка почивка при семейството ми, малко се виждахме през сезона. После с помощта на агента ми искам да отида да потренирам в САЩ, да се подготвя добре.

 

- Над какво искаш да работиш?

- За бързина, сила, по всички аспекти на играта ми.

 

- Успех и приятна почивка!

- Благодаря.

 

Златка Замова, кореспондент на BGbasket.com в Мадрид, Испания

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков, Барселона
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи