Златко Живков: Имаме пет финала в три колективни спорта, значи се справяме


Златко Живков: Имаме пет финала в три колективни спорта, значи се справяме
20-06-2016 14:56 | Ваня Николова

Монтана изпраща най-успешния спортен сезон в своята история. Баскетболният женски тим спечели дубъл – шампионска титла и Купа на страната, футболният отбор игра финал за Купата на България, а волейболният мъжки отбор игра два финала през последните два сезона. Това е причината да потърсим кмета на града Златко Живков, който пред нашия екип разкри новините около трите отбора на Монтана. Днес, 20 юни, е празникът на Монтана – Св. Дух.

 

- Г-н Живков, как успявате да намирате пари за спорта в Монтана? Осигурявате издръжката на три отбора, и то на високо ниво?

- Трудно. Много общини помагат на спорта, в това число и Монтана. Издръжката и стигането до 5 финала в три спорта не става само с подкрепа на общината. Отнема ми много време търсенето на спонсори, договори, реклами. Тежка е картината, защото в тези условия много хора се дърпат и нямат желание да подкрепят спорта по една или друга причина. Това е голямото предизвикателство – как да се справим в тази ситуация, но след като сме стигнали до пет финала в три колективни спорта, значи се справяме. 2016 година е много успешна, може би най-добрата за нас.

 

- Отказахте участие в Европа с волейболния отбор, но с баскетболния ще играете в Адриатическата лига.

- Да, решихме да играем в Адриатическата лига. Ние сме шампиони и носители на Купата. Това е трети златен дубъл за женския баскетболен отбор на Монтана след 1995, 2000 и сега 2016. Разбрахме се с българките, които играят в отбора. Към тях добавяме Христина Иванова и Шаренкапова, които искахме. От разбиването на Дунав всеки един от останалите отбори взе по някоя състезателка. Ние имахме интерес само към Шаренкапова. Много е важно какво решение ще вземе федерацията за броя на чужденките. Дали ще са две или три изобщо не е без значение. Ще трябва да се играе на два фронта – Адриатическа лига и първенство на България. При две картината е една, при три, ще е друга. При две чужденки степента на ангажимента към българките става много и ще ни трябват много добри и равностойни българки. Това решение за броя на чужденките ще повлияе на селекцията и подготовката за новия сезон. Доколкото разбрах, Берое също ще подаде документи за участие в Адриатическата лига. Техният отбор също стяга здрава селекция след отказа на Дунав. Вие виждате, че град като Русе има волейбол във втория ешелон. Досега имаше баскетбол в първия, а сега след влизането на футбола в първия отстъпиха от баскетбола. Град, който е 3-4 пъти по-голям от Монтана, не смее да се ангажира с повече от един колективен спорт. А с три - картината е сериозна и тежка.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Златко Живков, Монтана 2003
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи