Спомените на Петкана Макавеева за Веселин Темков


Спомените на Петкана Макавеева за Веселин Темков
04-06-2016 21:02

На 3 юни 2016 година се навършиха 100 години от рождението на един от най-добрите български треньор - Веселин Темков. По този повод неговият ученик и приятел Методи Панайотов създаде книга "100 години Веселин Темков", в която събра спомените на неговите дългогодишни състезатели и приятели. Представянето на юбилейната книга събра на едно място едни от най-добрите български баскетболисти от 60-те и 70-те години на ХХ век.

 

Ето какво разказа пред BGbasket.com за Веселин Темков една от неговите състезателки легендарната  Петкана Маквеева, носителка на КЕШ с Левски (1984 г.) и две купи "Ронкети" (1978, 1979 г.):

 

- Какви спомени пазите с Веселин Темков?

- Имам много добри спомени с Веселин Темков. Той беше първият ми треньор във ВИФ (НСА). Водеше ми дори специалността „баскетбол“ в академията. Беше се завърнал в България от Сингапур, където работеше като национален треньор. През 70-та година пое нашия випуск. Бяхме заедно с Галя Йовева, Ваня и още доста много добри баскетболистки. Беше ни треньор една година и нещо, но паралелно с това беше треньор на мъжкия национален отбор и Академик.

 

-Какъв треньор и човек беше той? 

-Той беше страхотен педагог. Спомням си как на един от лагерите в Севлиево бяхме заедно с мъжкия отбор на Академик София, който беше шампион с играчи като Насо Голомеев, Илия Янков. Ние бяхме първи курс във ВИФ и треньорът ни будеше всяка сутрин в 6.00 часа да тренираме. Разбира се, останахме изненадани, че изисква толкова много от нас, а той каза „От вас поне една, две ще станат национални състезателки и ще ходите в чужбина. Все някоя от вас ще стана известна националка и ще пътува в САЩ. Там сега е 18 следобяд, тук 6 сутринта и трябва да свикнете с режима и аклиматизацията.“ В първия момент го гледахме малко учудено и стресирано, но после минаха години и аз станах известна състезателка. Започнах да пътувам за Америка и си казах как този човек го е предвиждал преди толкова години.    

 

-Какво научихте от много през годините, в които работихте заедно?

-Много неща. Той е изключителен ерудит. Той няма да обиди състезател. Ще поднесе много фино всичко, което иска да ти каже. Проверяваше ни по много интелигентен начин. В студентското общежитие живеехме с Дафина Ганчева и си спомням как една вечер преди мач той дойде в Студентското общежитие, за да ни донесе по един грейпфрут и банан, но всъщност, за да провери дали сме там и дали не сме излезли. Имаше много хубава кола за тогавашното време (Волво) и ни возеше всички, държеше се много добре с нас.

 

- Според вас в днешно време има ли такива треньори и ако не, защо няма?

- Сега всичко изсивя и оскотя. Всички мислят за пари. Той беше надмогнал над тези неща и беше над всичко това. Много обичаше живота и играта, снимаше непрекъснато и живееше с баскетбола.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Петкана Маквеева, Веселин Темков, 100 години Веселин Темков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи