Лоялност и респект - историята на Димитрис Диамантидис


Лоялност и респект - историята на Димитрис Диамантидис
Спанулис вкарва решителната тройка в мач №4 през ръката на Диамантидис
01-06-2016 11:54 | talkbasket.net

 

За съжаление последният образ на лицето на Димитрис Диамантидис е болката, след като бившият му съотборник Василис Спанулис е отбелязал тройка в последните секунди на финала на гръцкото първенство.


За човек, който е дал всичко на Панатинайкос за 12 години, печелейки 9 титли на Гърция, десет купи на страната, три Евролиги и редица индивидуални награди, които могат да напълнят цял музей, да загуби последния мач в кариерата си срещу Олимпиакос след 17 години като професионалист бе наистина сърцераздирателно.


И докато Олимпиакос продължават с празненствата за титлата, за което те имат право като заслужени шампиони в поредния трилър предложен от двата отбора, баскетболът казва сбогом на още една от най-ярките си звезди.


Диамантидис започва кариерата си като 19-годишен състезател през 1999-а година в изпадналия в криза тогава отбор на Ираклис Солун. Той обаче бързо обръща съдбата на един от най-старите клубове в страната и го прави достоен съперник за всеки. Гардът печели първата си индивидуална награда през сезон 2003/2004, когато е избран за Най-полезен играч на гръцкото първенство, което веднага хваща окото на Панатинайкос.


В Гърция, ако някой играч извън Олимпиакос или Панатинайкос вземе някаква награда, то е почти сигурно, че от следващия сезон той облича екипа на един от двата тима. Единственият въпрос е кой.


В крайна сметка ПАО печели битката за Диамантидис през 2004-а година, а много скоро роденият в Кастория играч стига до нива, за които много могат само да мечтаят.


Животът на Диамантидис със зеления екип веднага започва да носи успехи, но той си ги заслужава сам. Още в първия си сезон в Евролигата той печели наградата за Най-добър защитник, а този трофей остава при него в пет поредни сезона.


Естествено Диамантидис не прави име само на домашната сцена. 2005-а година носи златен медал от Европейско първенство, след като Гърция побеждава Германия със 78-62 на финала в Белград. Гардът пък е най-добър подавач на шампионата със средно по 5 асистенции на мач.


Година по-късно Диамантидис се доказва и Източна Азия, където стига нови висини. Гърция губи финала на Световното първенство от Испания, но мачът, който ще се помни от този шампионат полуфинала между елините и САЩ. Гърците печелят със 101-95 срещу състав, в който личат имената на младите звезди Кармело Антъни, ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд. От другата страна обаче Диамантидис и компания играят опростен баскетбол и това ги извежда до успеха. Това между другото е последната загуба на националния отбор на САЩ към този момент.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=240&v=60WXB-3Ln0c


След това Диамантидис се завръща в ПАО и преподписва за три години и близо 6 милиона евро. И отново трофеите и наградите заваляват, а в последния си сезон, след като става №1 по асистенции в историята на Евролигата, шесткратен победител в класацията за Най-добър защитник, два пъти Най-полезен играч на Файнъл 4, МВП на редовния сезон на Евролигата и четири пъти избиран в идеалния отбор, абсолютно заслужено Диамантидис е определен за легенда на състезанието, получавайки наградата си в пълната ОАКА в Атина пред своите верни фенове.


Това обаче, с което Диамантидис печели репутацията и уважението към него е неговата отдаденост към Гърция и Панитанайкос. В най-добрите си години той е получавал предложения от доста отбори от НБА, които са били със сериозни суми. Той обаче не искаше този начин на живот. Неговият живот бяха възгласите от трибуните идващи от феновете на ПАО плюс зеления екип. И той остана верен на думата си. Той не се продаде. Той следваше своя път и казваше на младите гръцки баскетболисти да правят същото.


Наистина е жалко, че кариерата на Диамантидис завърши така. Но без значение дали сте фен на Олимпиакос или който и да е друг отбор, никой не може да каже, че мястото на Диамантидис не е сред най-великите в историята на играта.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Димитрис Диамантидис
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи