Сибелиус Дзанарди за International Basketball Camp: Трябва работа всеки ден, за да си успешен играч


Сибелиус Дзанарди за International Basketball Camp: Трябва работа всеки ден, за да си успешен играч
28-05-2016 16:06

 

Сибелиус Дзанарди е един от чуждестранните треньори, които ще бъдат гости на International Basketball Camp (четете повече ТУК). Италианецът е треньор повече от 30 години, като в момента е директор на баскетболна академия Фиденца. Отделно той е натоварен от федерацията като главен треньор на набор 2002 в своя регион, както и с други задачи. Ето какво каза Дзанарди по повод поканата си да гостува в Габрово и за самия камп като цяло:


"Първо искам да благодаря на Владимир и неговата организация за това, че ме поканиха на този камп в България. През миналия сезон бях директор на баскетболна академия Фиденца, а в същото време работех и със сборните отбори на моя регион (старши треньор за набор 2002, помощник за 2001 и старши треньор в проект на федерацията за набори 98-99-2000). Миналият май пък бях с националния отбор 2002 година на турнир в Пескара. Треньор съм повече от 30 години и съм работил и с млади и с мъжки отбори. Имал съм удоволствието да работя с невероятен играч като Марио Бони, който е най-добрият реализатор в Италия за всички времена, както и с доста млади таланти.


В момента заедно с федерацията селектираме отбори. Всеки уикенд гледам да намеря нови таланти и да говоря с техните треньори. След това говоря и с представител на федерацията и им изпращам цялата информация. С другия проект на федерацията следя и по-непознати играчи, които играят в по-малки клубове. Просто може да се случи така, че в годините някой да се развие и да е по-интересен в сравнение с преди няколко години. Ако намерим такъв играч, то на всеки 15 дни работим с него. С тази програма буквално преоткрихме Леонардо Тоте, който бе избран за Най-полезен играч на Мача на Звездите на младите отбори в Евролигата миналата година. Преди това никой не беше чувал за него.


Реших да се присъединя към кампа, защото обичам да работя с млади играчи. Харесва ми да виждам как баскетболните качества се развиват ден след ден. Харесва ми и да разменям идеи и програми с други треньори и по този начин да трупам нов опит, който взимам със себе си за в бъдеще. Сигурен съм, че и в България има достатъчно добри баскетболни таланти, както и добри треньори.


Участвал съм в подобни кампове и други страни. Мисля, че ще намеря млади играчи със страхотна мотивация, с работна етика, за да развиват своите умения и разбирателство за играта. Това може да е изключително важно, за да започнат една страхотна кариера.


Доста играчи, които съм срещал на кампове, сега играят в най-добрите лиги на Италия, но и в Европа. Миналото лято работих в Естония на подобен камп. Там имаше доста играчи набор 1999, които бяха част от националния отбор. След този камп някои от тях отидоха да играят в Италия, Франция и Германия в добри клубове. Аз знам само един начин, за да бъдеш успешен играч - задължителна работа всеки ден и много часове, в които да градиш своите баскетболни умения, но и тялото си, атлетизма си и ума си. Трябва да се научиш да се бориш.

 

Ще се видим скоро."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи