Тони Дечев: Желая да запазя ядрото от български играчи


Тони Дечев: Желая да запазя ядрото от български играчи
23-05-2016 11:09

Лукойл Академик спечели 13 титла в държавното първенство при мъжете. Късно снощи тимът на Тони Дечев надигра Балкан с 86-81 и спечели серията с 3-0 победи.

 

Ето какво каза след срещата старши-треньорът на отбора Тони Дечев:

 

- Г-н Дечев, Честита титла. Какъв е коментарът Ви за серията?

- Искам да поздравя моите момчета за спечелената титла, независимо, че днес мачът бе по-оспорван от останалите. И първият мач беше такъв, но тогава имахме повече контрол над ситуацията. Днес почти я бяхме загубили. Няма значение, важното е, че изпълнихме целта, която си бяхме поставили, да завършим без загуба в плейофите. Щастлив съм от това нещо, а тази титла е малко по-специална, защото аз участвах на 100% в целия процес, както и моите колеги и спортния директор Тошко Стойков. И миналата година се радвах, но днешната е малко по-различна.

 

- Получихте ли доказателство, че може да се доверите на всичките състезатели?

- Винаги съм твърдял, че отборът беше направен още така, че да разчитам на абсолютно всички. Имаше по-тежки моменти, в който трябваше да се нагърбят по-опитните състезатели, но както и миналата година видяхте сега страхотно включване на Крис, както и на Павлин Иванов, който изигра финалната серия страхотно. Това показа още веднъж, че всички момчета, които бяха селектирани в този отбор, имаха роля и това е много хубаво за нашия баскетбол.

 

- Какви са целите Ви за догодина?

- Единственото, което ни липсва тази година беше спечелването на Купата. Следващата цел за догодина освен евротурнирите,  които ще бъдат първи,  ще бъдат двете титли, които аз искам да спечеля като старши-треньор дори без някой да ми го поставя като задача.

 

- Какво не Ви достигаше в евротурнирите?

- Излязохме от много тежка група в Европа. Чуваха се коментари и анализи, че няма да вземем и победа в нея, но ние излязохме от първата група, което бе някакво удовлетворение за свършената ни работа. Естествено това не беше кой знае какъв резултат. Надявахме се, че ще имаме повече шанс, защото отборите бяха доста преодолими, но тогава ни застигнаха доста проблеми и смятам, че това беше моментът заради който загубихме Купата. Точно в този период декември – февруари бяхме в много тежко състояние. Тогава бяхме с много контузии, промяна в отбора, нарушен тренировъчен процес и не намерихме себе си на Купата. Не бяхме добре подготвени физически. Момчетата си мислеха, че много лесно ще вземат Купата и това ни изигра лоша шега. За мен като треньор това ще бъде обеца на ухото. Хубаво е, човек да премине през всичко, за да знае как трябва да постъпи след това.

 

- Крис Минков се включи много силно днес, но защо не получаваше повече време през сезона?

- Почти през целия сезон Крис Минков беше преследван от контузии. Никой не знае, защото никога не сме се оплаквали, но той изигра целите плейофи с разтегнат коремен мускул, която е много болезнена и трудно минаваща контузия. Той играе на инжекции и обезболяващи от 25 дни. Въпросът беше той да уцели моментът да се отпусне и да го преодолее това нещо. Той го правеше в някои мачове, а в този игра просто страхотно. През останалото време той не беше в добро състояние. При положение, че аз знам какво може той, защото беше един от играчите с основата за спечелването на титлата през миналата година.

 

- До каква степен ще се запази сегашният състав?

- Доста от момчетата имат договори за следващата година с някаква опция да заминат в чужбина. Сега първо трябва да се порадваме на титлата, а после ще видим кой какви желания и амбиции има. Следващото нещо е да разберем в кои турнири ще участва Лукойл Академик и какви цели ще си постави. Надявам се и моето желание е всички момчета, които имат договори, а и някои, на които им изтичат да ги подновим. Желая да запазя ядрото от български момчета и според ситуацията и бюджетът ще мислим за чужденците.  

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тони Дечев, НБЛ - мъже, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи