БФБ ще развива подрастващи съвместно с Турция, Косово, Македония и Румъния


БФБ ще развива подрастващи съвместно с Турция, Косово, Македония и Румъния
(сн.БФБ)
17-05-2016 14:02

 Българската федерация по баскетбол ще се включи в Международен проект с още пет държави, за да развива подрастващи момчета и момичета на 14-годишна възраст. Това заяви на прескоференция главният секретар на БФБ Елеонора Рангелова.  Страните, които ще участват по проекта са Турция, Македония, Косово, Румъния като той ще бъде двугодишен и у нас ще стартира веднага след Европейското първенство за кадети (16), на което страната ни е  домакин от 10-20 август.

 

В хода на проекта ще бъдат реализирани четири международни и национални кампа. Всяка страна трябва да организира свой националния едноседмичен камп, на който ще бъдат извикани 40 момчета с потенциал за баскетболно развитие. Най-добрите 30 от тях ще участва международния камп в останалите държави. Общо 120 деца и 40 треньора ще бъдат включени в международните турнир, който всяка една страна трябва да организира. Първият ще бъде в Румъния от 28 август. В България той ще бъде през есента на 2017 година. Изискването е да има четири игрища за по 30 деца.

 

Турция няма да участва със свой отбор. Тя ще бъде домакин на турнир, в който всяка страна ще има пет контроли с различни по сила турски отбори при подрастващи. За него ще пътуват само 12 момчета.

 

В проекта ще бъдат включени от 8-10 млади треньори от всяка страна. Изискването е те да знаят английски език и да имат желание и мотивация за развитие и обучение в треньорската професия. Участието им няма да се заплаща. Главен треньор на кампа ще бъде американският специалист Крис Диал, който бе по-рано у нас за друг треньорски семинар заедно със свой помощник.

 

Най-добрите шест треньори от всяка страна ще имат възможност да преминат 5-дневно обучение, водено от най-добрите турски треньори при подрастващи до легендата Желко Обрадович.

 

За да не изостават в подготовката момичетата България ще включи 20 момичета в тази възраст към кампа у нас, които ще тренират наравно с момчетата. Ще бъдат поканени и 3,4 женски треньора. От БФБ обмислят участие и в друг международен проект специално за момичета, в който да участват още Македония, Хърватия и Словения. Ако той бъде одобрен от ФИБА ще бъдат организирани международни кампове и за тях два пъти  годината – около Великден и Коледа.

 

„Целта ни е да осигурят по-голям календар от контролни срещи за момчета и момичета. Идеята е и ние да си правим селекция за деца и треньори. Нашата надежда е да може някой от тези треньори така да се докажат, че да може лед това да бъдат треньори на националния отбор за кадети на същия този отбор, който за две години ще участва в проекта и ще израсне до възраст кадети. Някой от тези треньори може дори да бъде старши-треньор.“, заяви още главният секретар на БФБ Елеонора Рангелова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ, Международен проект за подрастващи
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи