ЦСКА Москва мина през ада, но спечели епичен финал с Фенербахче


ЦСКА Москва мина през ада, но спечели епичен финал с Фенербахче
(сн. euroleague.net)
15-05-2016 23:34

 

ЦСКА Москва е новият крал на Европа. В изключителен финал на Евролигата руснаците надиграха Фенербахче със 101-96 и спечелиха титлата в турнира за първи път от 2008-а година. Московчани минаха през ада, за да стигнат до успеха, като водеха с 20 точки, но допуснаха обрат. Наложи се те да изравнят в края и след това да има продължение, в което наложиха волята си. По този начин пък ученикът Димитрис Итудис надви учителя Желко Обрадович в първия финален сблъсък между двамата, които работеха дълги години заедно в Панатинайкос.


В началото на мача двата тима разменяха точки, но най-голямата разлика бе 5 точки. След края на първата част ЦСКА бе напред с 2, а малко повече от три минути след началото на втората турците водеха с 1. Тогава обаче "червените" се разиграха и в защита и в нападение и буквално унищожиха съперника. За малко повече от шест минути до почивката те направиха супер серия от 24-3 и така след 20 минути игра бяха напред с 20 точки.


ЦСКА водеше с добър аванс и след паузата, а след 30 минути игра разликата бе 16 точки. Фенерите обаче не се отказваха и постепенно започнаха да намаляват. Те свалиха до едва 8 точки при по-малко от 6 минути до края, но веднага след това Виктор Хряпа наниза много важна тройка. Луиджи Датоме обаче я върна веднага, а при 3.25 до края Диксън вкара още една тройка и намали до едва 3. Американецът свали и до 1 при оставащи две минути, а отново и двата тима сбъркаха, като турците два пъти в една атака. В следващата за ЦСКА Нандо дьо Коло бе забравен и получи пас, за да направи разликата 3 при 49.6 секунди на таблото. 6.6 по-късно Диксън изравни с нова невероятна тройка, след което Димитрис Итудис взе прекъсване. Дьо Коло сгреши в нападението на московчани, а Кайл Хайнс фаулира Костас Слукас. Гъркът не трепна и при 20 секунди до края изведе своите напред 2, а след това дьо Коло пропусна тройка. На точното място обаче се оказа Хряпа, който добави топката и изравни при 1.9 секунди. Екпе Юдо получи след прекъсването за "фенерите", но стрелбата дойде къса и мачът отиде в продължение.


То тръгна с тройка на Слукас, но ЦСКА не се отчая и при 2.10 до края с кош на дьо Коло поведоха с 3 точки. След това Удо отбеляза, но французинът върна двете точки от наказателната линия. Последва пропуск на Датоме и такъв на дьо Коло, но Хайнс бе на точното място и вкара за +5. В ответната атака Калинич бе блокиран и всичко свърши. Фенерите все пак свалиха до 3 при 7.5 секунди до края, но прекалено късно. Дьо Коло след това вкара поредните си наказателни удари и така фиксира крайния резултат.


Нандо дьо Коло бе най-резултатен за победата с 22 точки, а той направи и 7 асистенции. Милош Теодосич имаше 19 и 7, а пък и двамата играха дълго време с 4 лични нарушения.


За турците Боби Диксън приключи със 17 точки, а по 16 вкараха Екпе Юдо, Перо Антич и Луиджи Датоме.

 

Стефан Михайлов, пратеник на BGbasket.com в Берлин, Германия


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ФЕНЕРБАХЧЕ - ЦСКА МОСКВА

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евролига, ЦСКА Москва, Фенербахче
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи