Стефан Михайлов: Това беше едно от силните първенства


Стефан Михайлов: Това беше едно от силните първенства
(сн. lap.bg)
02-05-2016 21:44

 

Стефан Михайлов спечели първата си титла като треньор. На финала на първенството неговият Монтана 2003 надигра Хасково 2012 с 3-1 успеха и така триумфира със златен дубъл. Ето как той коментира успеха пред BGbasket.com:


"Добре свършена работа. От първия ден работихме доста сериозно с ръководството по селекцията и организацията на отбора, а от първия тренировъчен ден и заедно с момичетата. Имахме трудно начало на шампионата, после пък един период с 19 поредни победи, което се случва много рядко въобще в България. Смятам, че това беше едно от силните първенства в страната с пет равностойни отбори. Предвид това, че имахме право на само по три чужденки, в един момент в тимовете бяха 18. С изключение на 2-3 българки, всички останали най-добри си бяха тук, така че мисля, че първенството беше доста силно. Имаше много силни мачове.


В Монтана, в Хасково, в Русе традиционно, на определени мачове в Бургас - залите на тези места бяха пълни. На турнира за Купата в Стара Загора и на някои други срещи там, залата отново беше пълна. Има интерес, видя се и на финала, че залага беше препълнена.


Смятам, че показахме през цялата година, че сме най-добри и най-много заслужаваме да вземем двете първи места. Имахме достойни конкуренти в лицето на отборите на Берое, които успяха да ни победят първи и единствени в Монтана, на Дунав, които ни биха за последно, на Нефтохимик, с който направихме много интересни и равностойни мачове, а искам да поздравя и Левски, Септември 97 и НСА за тяхното включване в шампионата. Естествено имахме и един отбор, с който се забавлявахме - Хасково 2012. Него го използвахме като елемент на забавление в нашата дейност през тази година. Не мога да отрека техния успех. Постигнаха невероятно нещо, като влязоха във финалната четворка на Купата. Смятам, че заеха подобаващото им се четвърто място, след като бяха надиграни и победени от нас и след това от Дунав. Естествено достигнаха своят връх през тази година като им се отдаде да играят финал с нас, в който смятам, че бяха категорично надиграни.


Пъзелът бе нареден от първия ден, но той се развали на осмия с контузията на Димана Макариева. Тя беше много тежка, но се видя и в четвъртия мач. Игра десетина минути, но взе 5 борби и вкара много важен кош. Момичето се бори, но естествено й липсва игрова практика. Не е играла 13 месеца и се връща след тежка контузия. Смятам, че с Димана Макариева в състава, плюс Моник Рийд и здрави състезателки през останалото време, нямаше да ги има загубите срещу Берое и срещу Дунав. Може би щяхме да сме без загуба изобщо. Търсихме допълнителна чужденка на позиция център, тъй като контузията на Димана ни ограничаваше. Имахме късмет с фалита на румънския Арад през декември и незабавното привличане на най-добрата им състезателка в Монтана. Смятам, че в някои мачове тя показа своите възможности и успя да вдигне отбора превръщайки се в основен стълб за нас. Естествено като всеки състезател и тя имаше недобри моменти. Но смятам, че със здрава Димана и Моник Рийд в нашия отбор, ние сме непобедими.


Разговорите със Златко Живков за евентуално участие в евротурнири предстоят. Казал съм му моето мнение - български отбор е доста далеч от участие в турнирите на ФИБА Европа. Визирам Евролига и Еврокъп. В Евролигата играят отбори с бюджети от 2 милиона нагоре, а в Еврокъп с около милион и повече. Излишно е да ходим в три държави и да падаме, а отделно и финансовите параметри са много по-големи. Има регионални турнири със съседни на България държави, където можем да играем. Смятам, че това би било много полезно за българските състезателки, които играят и ще играят за Монтана. Това ще им донесе още опит и би било стъпало за евентуално по-нататъшно участие в някои от турнирите на ФИБА Европа. Лично аз смятам, че нашите отбори не са готови и пример за това е Дунав. В последните години им се падаха много силни отбори и имаха два сезона с по шест загуби. През този им се паднаха малко по-преодолими отбори, спечелиха два мача, но пак не прескочиха във втория кръг. Моето мнение е, че ако се играят евротурнири трябва да се играе в регионална надпревара с по-равностойни на нас състави и с по-дълъг календар и се продължава някъде до месец март. Не знам какъв ще бъде и формата на българското първенство за следващия сезон. Според Хасково, те за пореден път са изпратили състезателка в женската НБА, а следващата година може и те да искат да играят в НБА. Не знам каква ще е структурата на шампионата. Ние трябва да направим така, че Монтана да има минимум 30 официални мача през спортно-състезателния сезон."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ДП - жени, Монтана 2003, Стефан Михайлов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи