Игра на дронове


Игра на дронове
29-04-2016 19:01

Нова вълна от безпилотни летателни апарати намира все повече приложения. Сп. ВВС ЗНАНИЕ разказва...

 

Ново поколение дронове обещава да открива древни цивилизации, картира пещери и се спуска в недрата на вулкани. Не вярвате? Тогава впуснете се  в едно вълнуващо научно приключение, с помощта на сп. ВВС ЗНАНИЕ!

Вулканите могат да изхвърлят лава с температура до 1200оС. Горещината, комбинирана със задушливите газове, ги прави трудни за проучване. Но сега специално оборудвани дронове ни позволяват да погледнем отблизо. В тази сфера работи компанията Aerobot на специалиста по дроновете Саймън Жардайн от Австралия. За да направи дрон, който да изготви триизмерна карта на вулкан, Жардайн се нуждае от устройство, издържащо на екстремните температури, разяждащите изпарения и въздушните течения.

Задачата не е лесна. По време на картирането на кратера Марум на о. Вануату, Жардайн и екипът му губят няколко дрона и камери. Продължителният контакт с киселинните облаци съсипва електрониката, а рязката смяна на горещ и студен въздух запраща поне един дрон в някоя от стените. Накрая екипът използва апарати DJI Phantom, камери GoPro и софтуера Pix4Dmapper, за да направи дигитална възстановка на кратера. След тази първа стъпка започват да се появяват нови кадри от вулкани, заснети с дрон.

Изследователят на Марс
Червената планета има разредена атмосфера, а температурата на повърхността е около -63оС. С други думи, условията там са по-сурови дори от най-негостоприемните кътчета на Земята.

Пътят до Марс е тежък. Астронавтите ще са подложени на условия, ефектите от които са все още неизвестни. Но пък имаме време да направим необходимите проучвания, защото изглежда, че човешки крак няма да стъпи на Червената планета преди 2030 г.


Въпреки липсата на хора на планетата, тя все пак е картографирана съвсем точно, благодарение на данните, изпратени от марсоходите на NASA. Обаче както всички колесни превозни средства, и те имат ограничени възможности, особено когато са изправени пред наклон от 30о или повече. Дроновете обаче нямат този проблем. Специалисти от NASA вече са разработили апарат, който може да се справи в марсианската атмосфера, както и с условията в открития космос. Наречен е Extreme Access Flyer и освен да прави снимки и видео, ще може да събира и проби от други планети. На самата планета ще лети като обикновен квадрокоптер - с четири ротора или вентилаторни турбини. Ако пък се наложи да се използва в безтегловност, задвижването ще става с помощта на дюзи с охладен газ. Плановете за бъдещето са тези дронове да се захранват със суровини, добивани от планетата, на която се намират.

Както много други изобретения на NASA, и това ще може да се използва и на Земята. Представете си място с висока концентрация на токсични вещества или с високи нива на радиация, изследвано от дрон. Или пък по време на бедствие дроновете да са на първа линия в търсене на оцелели. Това вече става реалност. Да живеят безпилотните спасители!

Ловецът на цивилизации
Хората живеят по поречието на Амазонка от 13 000 години. Има известна ирония във факта, че унищожаването на амазонската джунгла вдъхва нов живот в познанията ни за древните цивилизации. Обезлесяването е разкрило над 450 геоглифа - рисунки по земята, оставени от изчезнали цивилизации. Те могат да покажат дали обществата, населявали региона преди 90-те години на XV в. са били малки банди от ловци събирачи или по-сложно устроени цивилизации. Препятствието пред увеличаването на познанията ни е 5 500 000 кв. км гъста дъждовна гора. Обхождането на такава площ пеша, което изглежда, е единствената възможност, ще отнеме години. Като вземем под внимание потенциалната опасност от болести, нападенията от ягуари, алигатори и змии, както и резките промени във времето, ще видим, че един човешки живот няма да е достатъчен. И тук дроновете могат да помогнат.

Проект, оглавяван от британски учени, използва безпилотни самолети, които летят над Амазония. Дроновете са оборудвани с лидар и мултиспектрални сензори, с помощта на които могат да видят какво се крие под гъстата корона от листа и клони по най-горните "етажи" на гората. Лидарът използва светлинен лъч, който отскача от обектите и ги визуализира на екран. Добавете алгоритми, които да неутрализират отразената от листата светлина, и ще получите ясна картина какво се крие в гората.

Това не е единственото място, на което дроновете са открили древна цивилизация. Наскоро в Ню Мексико е намерено селище на 1000 години, в което са живели коренни американци. С помощта на дрон с инфрачервена камера, археолозите успели да надзърнат през растителността и да заснемат руините, скрити отдолу. Като сравняват снимките от дроновете, учените могат да разпознаят различните материали, за да определят с по-голяма точност къде да направят разкопки.

Прочетете цялата история единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:

Езикът на женското тяло
Ухапване, което лекува
Как работят фойерверките?
Приключение с прилепи

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи