Труден ход за Хасково 2012


Труден ход за Хасково 2012
(сн. БК Хасково 2012)
19-04-2016 16:05

Точно след края на полуфиналната серия между Хасково 2012 и Нефтохимик 2010 в държавното първенство за жени стана ясно, че една от най-важните баскетболистки на хаковлийки – Лия Галдейра е избрана в драфта на женската НБА. Тя замина за САЩ, където ще продължи кариерата си, а във финала срещу Монтана 2003 отборът й ще трябва да се справи без нея.

 

Галдейра, заедно с Мея Тирера, е в основата на постигнатото от тима дотук – първо място в редовния сезон и 3-0 в полуфиналната серия срещу Нефтохимик 2010, означаващо и първи финал за Хасково 2012.

 

До момента българското женско първенство се развива така, че в отборите най-важното нещо са единиците. Колкото и да не говори добре, това са фактите. Водещите отбори разчитат най-често на една-две, до три баскетболистки. Последствието от това е, че едно напускане на отбор или една контузия, не дай Боже, могат да променят разпределението на силите в цялото първенство. Ето, че стигнахме до подобна ситуация.

 

Галдейра има средно по 22.6 точки, 9.5 борби и 4.9 асистенции в редовния сезон, както и коефициент 24.3. В плейофите до момента пък средните й показатели са 26.7 точки, 11.7 борби, 7.7 асистенции и 5.0 отнети топки, което я прави най-добрата баскетболистка в серията срещу Нефтохимик.

 

Практически единствените използвани резерви в плейофите до момента са Нели Пашева и Жени Димитрова. Пашева има по 5.0 точки средно в трите мача плюс 3.3 борби. Димитрова пък е с по 2.3 борби. Показатели, които трудно биха компенсирали тези на напусналата Галдейра. Всичко това поставя Хасково 2012 в трудна ситуация от по-скоро фаворит с домакинско предимство до отбор, който е със значително намалени шансове срещу носителя на Купата Монтана 2003. Разбира се, в сходна ситуация би бил и отборът на монтанки в отсъствието на Моник Рийд или Келиндра Закъри например. Или Нефтохимик 2010 без Олга Мазниченко или Олена Самбурска и т.н.

 

Две неща обаче са позитивни около цялата ситуация – първо, отборът на Хасково показа много дух и борбеност през сезона и това ще продължи и във финалната серия срещу Монтана 2003. Второто и по-важно е, че от клуба без да се замислят пратиха Лия Галдейра в САЩ, където я чака добро бъдеще в WNBA. Със сигурност този ход е труден, но и напълно правилен. Подкрепата за нейното развитие е по-важно от това дали си първи или втори в първенство от пет отбора и практически играещи 20-30 баскетболистки (говорим за първата петица).

 

Както от Хасково 2012, така и българските фенове могат да бъдат щастливи, че гледаха в игра класна баскетболистка, която ще продължи развитието си в най-силното първенство в света.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лия Галдейра, Хасково 2012, ДП - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи