Новата звезда на Академик Бултекс 99: Учил съм се от Джейсън Кид и Пабло Приджони


Новата звезда на Академик Бултекс 99: Учил съм се от Джейсън Кид и Пабло Приджони
Оскар Белфийлд
04-02-2016 14:59 | Богомил Генев, gustosport.bg

Оскар Белфийлд се присъедини към баскетболния отбор на Академик Бултекс 99 в средата на първенството и само за три мача се превърна в един от основните състезатели на студентите. Той записа средно по 18 точки, 6,7 асистенции и 4 борби на мач за три двубоя, откакто се присъедини към отбора.

Белфийлд е роден на 11 януари 1990 година в Лос Анжелис, САЩ. Завършва UNLV (Юнивърсити ъф Невада, Лас Вегас), където са учили и зездите от НБА Лари Джонсън и Стейси Оугмън.


След това кариерата му продължава в Ери Бейхаус в Лигата за развитие към НБА (2012), и във венецуелския Пантерас де Миранда през 2013. Същата година Белфийлд облича екипа на исландския Скатлакримюр Поркарнес, но тежка контузия го вади за две години от баскетбола. В началото на годината подписа с пловдивския Академик Бултекс 99” 

 

- Здравей, Оскар. Разкажи как се стигна до идването ти в Академик Бултекс 99?

- Основното е това, че обичам да играя баскетбол. Година и половина бях извън терена заради контузия, която уж не беше тежка, но се отрази сериозно в дългосрочен план на играта ми. От Академик се свързаха с мен и ми предложиха да дойда тук. Клубът ми дава шанс да се върна отново в баскетбола и затова съм много благодарен, че пак се занимавам с това, което най-много обичам да правя.

 

- Харесва ли ти обстановката в Пловдив?  Имаш ли вече впечатления от града и от хората?

- Да, много ми харесва града. Има какво да прави човек тук, има какво да види. Не е малък град, улиците са оживени. Хората също са много дружелюбни, така че – обичам Пловдив.

 

- Нищо не каза за пловдивчанки?

- Оо, те са много красиви (смее се). Прекрасни са!

 

- В биографията ти има момент, когато си близо да заиграеш за Ню Йорк Никс в НБА. Разкажи какво се случи тогава?

- Изкарах четири години в колежа в Невада – Лас Вегас, и след като завърших, от Никс ме поканиха на тренировъчен лагер с тима. Бях на кампа с тях преди сезона и изиграх четири мача с екипа на Никс по време на подготовката. Това бе огромен опит за мен, който ми е много полезен, защото в състава по това време бяха Кармело Антъни и ветераните Джейсън Кид и Пабло Приджони като гардове. Допира с такива играчи беше много интересен, имаше какво да науча, и смятам, че това ми помогна за израстване в кариерата.

 

- Каква е разликата между НБА и „другия” баскетбол през твоите очи, след като си се докоснал до извънземните?

- Основната разлика е в скоростта, с която се играе. Баскетболистите в НБА са много атлетични и това им позволява да играят със съвсем друго темпо.

Може би точно тази атлетичност обуславя и другата разлика – че в повечето случаи там се играе индивидуално – не, че няма отборна игра, но в повечето случаи се залага на надиграване „1 на 1”. Тук в Европа, е различно – разчита се на тактиката, залага се на комбинациите и на отборната игра.

 

- Вече си играл във Венецуела и в Исландия, сега си в България. Какво е мнението ти за българското първенство?

- Мисля, че в българския баскетбол има много талантливи състезатели. Повечето отбори са равностойни и това прави голяма част от мачовете напрегнати и интересни за публиката. Смятам, че нивото на вашата НБЛ е доста високо и затова съм доволен, защото смятам, че това ще ми помогне и на мен самия да израстна в кариерата си.

 

- Това означава ли, че трябва да очакваме в бъдеще още по-добра игра от теб, ако останеш в Пловдив?

- Да, аз имам желание да остана в отбора – вече казах, че тук ми харесва и се чувствам много добре. Какво да очакваме? Аз съм отборен играч, така че моето представяне не може да се дели от това на клуба. Основното е, че обичам да побеждавам и затова давам всичко от себе си за успеха. Ще направя всичко възможно Академик да побеждава по-често в бъдеще.

 

- Как виждаш перспективите пред Академик Бултекс99?

- При всички положения ще се развива напред. Разбира се, иска ми се да сме първи още догодина, но знам, че това е невъзможно. Отборът ни е добър, така че защо да не погледнем към челните места - можем да бъдем в Топ 5 или в Топ 3 на първенството?

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Пловдив, Оскар Белфийл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи