Мирослав Ралчев: Надявам се да оправдая доверието, което ми гласуваха


Мирослав Ралчев: Надявам се да оправдая доверието, което ми гласуваха
(сн. lap.bg)
03-02-2016 14:56

Късно снощи стана ясно, че новият старши-треньор на вицешампиона в НБЛ Балкан ще бъде Мирослав Ралчев. Той е родом от Ботевград, където дълги години играе и работи като треньор. До сега през сезона той водеше отбора на Академик София в А група, а преди това бе помощник-треньор в мъжкия отбор на Лукойл Академик

 

Тази сутрин Мирослав Ралчев се срещна за първи път с отбора, а малко след това BGbasket.com разговаря с него за целите пред тима и какво е чувството да се завърне отново в родния Балкан.

 

-Как се чувствате отново начело на родния Ви клуб Балкан?

-Всеки треньор, когато поеме някой отбор, е изпълнен с очаквания и надежди. Различното е това, че е в родния ми град. По стечение на обстоятелствата, след близо 10 години работа в Лукойл Академик, отново се връщам в Ботевград.

 

-Трудно ли приехте предложението да водите Балкан?

-При нас нещата стояха така, че ръководството на Лукойл Академик трябваше да одобри или не това нещо. Аз бях на работа, имах договор, получих предложението от Балкан и казах, че е възможно да приема, само ако имам одобрението на нашето ръководство. Това е една възможност за мен. Работил съм дълго години там и исках да бъда изключително коректен към тях. Всички са страхотни. Научил съм много неща от клуба и това са неща, които не мога да приема с лека ръка без да имам съгласието.

 

Да водиш мъжки отбор е една възможност. Благодарен съм на ръководството на Балкан, че са се спрели именно мен да водя отбора, след като той е на втора позиция във временно класиране. Отборът е добър, така, че ми гласуваха голямо доверие. Радвам се за това и се надявам да го оправдая.

 

-Кой ще води момчетата на Академик София в А група?

-За сега Иван Коцев е поел ангажимент, но не знам дали ще има промени по-нататък. 

 

- Стана ясно, че днес сте имали първа среща с Балкан. Каква е атмосферата в отбора и какво си казахте на нея?

- Днес имахме тренировка само във фитнеса, не във зала, така, че моето участие беше малко. На пръв поглед ми се вижда, че има много добра химия в отбора. Струва ми се, че момчетата са много задружни. Подхождат с много настроение към работата. Така изглеждат и отстрани, когато играят. Надявам се това нещо да се запази.

 

- Какви са целите пред отбора, след като разговаря с ръководството?

-Целите са отборът да играе добре и да радва в хората в града. Баскетболните феновете в Ботевград са явление, така, че тяхното внимание заслужава добра игра.

 

-Планирате ли промени в ръководството?

-Казах на всички, че не възнамерявам да сменям играчите, които са там. Смятам, че селекцията е добра. Играят добре и не планирам да освобождавам никой от играчи. До колкото знам, всичко е наред с договорите им и имам уверението от ръководството, че всичко до края на сезона е обезпечено. Дали ще привличаме нов играч, е въпрос на разговори с ръководството.

 

-Имаш ли притеснения от проблемите, които има отбора?

-Честно казано още не съм много наясно какво точно се случва. Моята информация е това, което чета в медиите за сега. Ще мога да разбера повече във времето. Надявам се тези неща да не попречат на работата в отбора и да останат встрани, защото това е извън баскетбола. Иска ми се да не се занимавам със странични неща извън работата ми като треньор.

 

-Как оценяваш представянето на Балкан до момента и нивото на другите отбори в НБЛ?

-Балкан се представят добре до момента. Мисля, че в това няма спор. Нивото никога не е постоянно. Отборите винаги се променят и никога не са така, както започват в началото на сезона. Променят се съставите, както играчи, така и треньори. Нивото е променлива величина.

 

-Кои са най-големите конкуренти на Балкан и най-сериозна заплаха за тях?

-Първенството е интересно. В по-предишния кръг Балкан загуби в Плевен, преди това победи Лукойл Академик. Така, че всеки мач е отделен . Много е трудно да кажеш кои са най-големите конкуренти. Има един отбор фаворит като Лукойл Академик, който като селекция превъзхожда, но при другите е възможно да има неясни като краен изход. Всичко е въпрос и на моментно състояние.

 

- Как приемате това, че Балкан ще бъде само след няколко седмици домакин на Купата на България?

-Факторът домакинство в Ботевград е много силен за нас, защото хората подкрепят много отбора в града. Феновете очакват с много голямо желание това домакинство. До известна степен малко се притеснявам това да не попречи и да не залее олово в краката ни, защото едно такова домакинство носи големи очаквания. Надявам се да се представим добре.

 

-Какви са личните Ви амбиции и с кого ще работите в треньорския щаб?

-В момента още сме в процес на изграждане на треньорския щаб. Все още не мога да кажа, до утре ще е ясно. Едва ли има треньор, който да няма амбиции отборът му да играе добре и да побеждава. Това е амбицията на всеки треньор и аз не съм по-различен от останалите в това отношение. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, НБЛ - мъже, Мирослав Ралчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи