От конкурса на FMG: Философия при детско-юношеското развитие


От конкурса на FMG: Философия при детско-юношеското развитие
(сн. Sportsimages.bg)
30-01-2016 13:56

На пощата на конкурса за читатели на Free Media Group получихме писмо от Мурад Халил Адем. Той споделя мнението си за развитието в детско-юношеския етап.

 

Всеки друг, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Повече подробности можете да прочетете ТУК.

 

Явлението, наречено детско - юношеско развитие, стои в основата на всички умения, които един спортист може да придобие в следващия етап от своето развитие.

 

Наличните качества в даден период от живота на един човек се дължат на придобитите умения в по-предишните етапи от неговото развитие.

 

Например, запасът на един човек от думи, способността му да се изказва грамотно и правилното му боравене с езика, се дължи на присвояването на прякото и преносно значението на звуковете, сричките, думите и изречнията в най-началния стадий от своето развитие. Възможно е той да говори на даден език, присвоявайки всички звуци, срички, думи и изречения, но е почти невъзможно да борави с този език като своя майчин.

 

Правейки паралел, казваме, че детско-юношеското развитие дава предварителни условия за нуждите, които един спортист изпитва в следваща фаза от своето развитие.
Обучението в детско-юношеска възраст не означава, че даден спортист развива качества, които трябва да се развият в по-късен етап от неговото развитие.
Ако погледнем към методиката на работа при подрастващите, ще видим притеснителна доза негативизъм.

 

Причината за това е възприемането на понятието детско-юношеско развитие, като започване на напреднало обучение в по-ранен етап.

 

Да, възприятието за започване на обучение в по-ранен етап е правилно. Това не трябва да се възприема като осъществяване на действия, които са предназначени за по-късен етап в по-ранна възраст от обучението на спортиста.

 

Правилната концепция е, че обучението в ранна възраст, трябва да бъде на подходящото ниво за този етап от развитието. 

 

Детско-юношеското развитие е етап на обучение, който трябва да дава нужните качества, за детско-юношеската възрастта на спортистите и да ги подготвя за следващите, по-трудни етапи от тяхното развитие.

 

Мурад Халил Адем

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Конкурс на Free Media Group
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи