Русе, Ямбол, Варна, София и Самоков заедно в Ботевград


Русе, Ямбол, Варна, София и Самоков заедно в Ботевград
(сн.БФБ)
16-01-2016 16:31

Фенове от цялата страна се събраха днес в Арена Ботевград. Варна, Русе, Ямбол, Самоков, София и Ботевград седнаха да разговарят заедно очи в очи, а причината е международен проект на БФБ „Фенове срещу насилието“. Събитието бе открито от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов и президентът на БФБ Георги Глушков, който заяви, че мероприятието не случайно в Ботевград, защото има специален сантимент към този град и там вижда фенове от своето време.

 

Мениджърът на проекта Тодор Колев представи същността му пред феновете от почти всички отбори е мъжкото и някои от женското първенство. Партньори на страната ни са федерациите на Турция, Литва, Испания и Хърватия. Колев представи анализ от анкети между 704 фенове, проведени в цяла България. Резултатите сочат, че най-посещавани мачове при мъжете са тези на Балкан, които имат средно по 850 зрители на среща. Шампионът Лукойл Академик е втори, но е посещавам в пъти повече като гост, отколкото като домакин.  При жените най-посещавани са мачовете на Хасково, Дунав и Монтата.


Данните сочат още, че 62% от мачовете са посещавани от мъже и около 38% от жени, а около 45% от тях са с висше образование. Основна роля за изграждането им като феновете са родители и приятели. Основна форма на подкрепа според допитването (80%) е посещаването на домакински мачове.Най-чести прояви на агресия са обидни скандирания, като другите форми у нас са с доста по-нисък процент. Водеща причина за агресия е поведението на съдиите – близо 70% са посочили той отговор. 50% е провокацията на други фенове и 45% - употреба на алкохол. 83% проявяват толерантно и само 17% са твърдо против. На другия полюс е отношението към наркотиците.

 

 

След изготвянето на националния доклад изводите са, че главни участници и причина за агресивно поведение не винаги е традиционната публика, а често това се дължи на родители на подрастващи състезатели, на треньори и състезатели на определени отбори. Несъгласие със съдийски отсъждания (възприети като тенденциозни) поради фенска некомпетентност от непознаване на детайлите на състезателния правилник, което води до погрешна интерпретация на спорни ситуации; тенденциозно медийно отразяване; наличие на определени „мигриращи” от футболни агитки фенове.

 

Стана ясно, че в България има един единствен регистриран баскетболен фенклуб и той е на Рилски спортист.

Проектът ще се опита да направи обучение на феновете чрез срещи и включване в различни инициатива на лигата и клубовете. Има идея Министерството да организира образователни модули и да обучи доброволци в ролята на стюарди. Изготвени са препоръки, които ще бъдат изпратени към съответните институции. 

 

Проектът ще има три фокус групи за работа с феновете. Първата ще бъде на 23-и януари в Русе и ще засегне толерантността в спорта. На 30-и и 31-и януари в Ботевград и 13- февруари в Ямбол. Срещите ще се проведат почти всеки уикенд до средата на март и на тях могат да се включат фенове от цялата страна.  „Не на насилието“ ще бъде последната дейност, която ще бъде през март месец. След представянето последва дискусия, която провокира много въпроси сред присъстващите. Те приеха с огромен интерес идеята на проекта  и проявиха желание за сътрудничество. Появиха се обаче, далеч по-различни въпроси от агресията при феновете, а такива, свързани с членовете на УС, домакинствата на Купата на БФБ, манипулирането на обществото мнение от медиите, съдиите и цените на билетите за мачовете. Едно от най-сериозните предложения бе да се събират заедно феновете за подкрепа на националните ни отбори. Спортният директор на НБЛ Сандра Велчева заяви, че не среща интерес от лигата да се подобри работата на клубовете с феновете. 

 

След събитието всички фенове  се отправиха да изгледат заедно мача от 15-ти кръг на НБЛ Виваком между Балкан и Черно море Порт Варна.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенове срещу насилието, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи