Галин Стоянов: Везенков е станал много повече във всичко!


Галин Стоянов: Везенков е станал много повече във всичко!
Александър Везенков и Галин Стоянов
26-12-2015 11:51

От няколко години Галин Стоянов работи като треньор във Франция, където постигна нелоши резултати. Направилият име в школата на Черно море наставник пък използва Коледните празници, за да се разходи до Барселона, но не само за екскурзия. Естествено основната причина за посещението му бе Александър Везенков, който от този сезон е в каталунския гранд. Патрика имаше възможност да гледа два негови мача, а след това сподели впечатленията си от тях специално за BGbasket.com:

 

Аз гледах няколко мача по телевизията преди да отида и имах представа горе долу как играят, как бива използван Сашо, но на живо просто виждаш абсолютно всичко. Аз лично имам наблюдение над играта на Сашо още от времето, когато се появи за Балкан на финали за 15-годишни, а той даже беше и на 14.

 

После в националните отбори до 16 и до 18 години, реално винаги са ме впечатлявали две неща - едното е, че просто отказва да загуби и не приема тази опция за възможна, така и второто нещо, а именно усета за цялата идея за играта. Неслучайно за него запомнянето на 30-40 комбинации не е проблем, та дори и на всяка една позиция. А ние сме имали такива бройки. В едно от своите скорошни интервюта той спомена за подобна бройка и в Барса, ами помни си ги. За някой на 20 години, новобранец обикновено стресът е огромен и е лесно да се объркваш, но не и при него. Лично мое мнение е, но той притежава усета за позициониране без топка, отделно обожава да подава, но всъщност разбира играта, как се движат зъбните колелца. Това си и мислех аз, дали тази скорост на игра и мислене на Барселона ще са достижими за него. Не е тайна, че Сашо не е разчитал никога на някаква доминираща физика, а всъщност това не си личи, когато играе. Аз очаквах да е огромен проблем, който той ще компенсира с баскетболно IQ. Но към днешна дата само минутите отредени му от Паскуал са на пътя му за утвърждаване. Нека не забравяме колко беше игровото време на абсолютно доминиращия за възрастта си Марио Хезоня. А към днешна дата Паскуал на моменти използва Сашо в най-напечените моменти, което е почти парадоксално за този треньор. Отборът на Барселона е съставен от много силни играчи, които са свикнали да играят доста като минути, в името да се поддържа и конкуренция и същевременно играчите да са доволни, че играят. Ролята на Паскуал е трудна, понеже трябва да съумява да раздели игровото време. От друга страна понякога е невъзможно, понеже някой заиграва наистина силно и в напечени моменти не е най-добрата идея да извадиш най-силния си играч в момента.

 

В отбора има всъщност 14 играчи, не са 12. Доскоро Маркус Ериксен беше играл много малко, а все пак има договор и му се плаща. Така в последния мач Паскуал му даде доста време и естествено имаше и състезатели, чието време пострада малко или много, но това е треньорско решение. Изобщо има позиции с по трима силни и е много трудно да им се намират минути. Понякога Паскуал се опитва да играе с Лавал и Самюелс на позиция четири, но е много трудно. Отборът играе на много високо темпо, с много агресия в защита, с доста ротации, които понякога се използват прекрасно от противника им. Няма слаби отбори, идващи да загубят, това трябва да е ясно, дори 20 точки разлика в края не показва какъв е бил мачът, често дори във втората част е било 5 за другия отбор.

 

Сашо се развива добре по отношение на физиката си, и е станал по-силен и по-бърз. Бях едната вечер с него във фитнеса, тренира индивидуално, сравненията са излишни с преди две-три години... Много повече е във всичко, много! А на терена се разбира най-добре и най-естествено с играчите, които са по-скоро "професори", отколкото с "атлетите". Например с Томич и Наваро на терена веднага се вижда как играта му става друга, асистенции, стрелби в добри позиции, пресечки зад гърба... Явно самия той мисли по подобен начин.

 

Аз лично смятам, че в един момент Паскуал ще му гласува не само повече минути, но и по-често доверие във важните моменти и с най-силните играчи около него. Дотук го направи два-три пъти и всеки път Сашо играе силно. Паскуал от своя страна не гледа точките, както сме свикнали малко ние... След мач с 8 борби и 3 асистенции със само една единствена стрелба, Паскуал дръпна настрана баща му и сигурно три минути обясняваше колко много е доволен от поведението му и разбирането за играта. Беше много доволен. После Везенков старши сподели, че е имал след други два мача подобни обаждания. Истината е, че явно хората гледат баскетбола с други очи. В момента в Барса единственото, което стои на пътя им да са в пълен синхрон е всъщност наличието на множество играчи, които са и способни и опитни и им е нужно игрово време. Парадоксално е, но понякога е по-добре да сте 8 отколкото 12, да не говорим за 14... Така всеки в главата си е по-уверен. Макар, че в никакъв случай Паскуал не е демонстрирал, че има някого, от когото да няма нужда, просто е много трудно да се намери време за всички. Такива с милионни договори понякога играят по 3-5 минути...

 

Но това е ситуацията, така че да се надяваме да подобрят синхрона си, както и че Везенков ще намира повече време на игрището. Аз от видяното бях изключително приятно изненадан, че той не отстъпва като скорост и реакции в защита, взима верни решения, самоотвержено влиза в контакти с по-силни от него. Явно наистина е работил адски много лятото в Щатите. А и виждам, че си е променил много виждането върху този аспект от развитието си на играч. За мен ако е здрав, което аз му пожелавам от сърце, за него възможностите са само напред и нагоре. За мен той неминуемо ще стане по-силен, бърз и екаплозивен, ще трупа опит и самочувствие на това ниво, ще помъдрява със сигурност, понеже разсъждава постоянно върху всичко и анализира. Има безусловна подкрепа от семейството си, а и нещо доста важно - няма лош антураж да го тласка да върши щуротии, което е супер често явление при младите и успешни, разбирай печелещи добре състезатели.


 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Галин Стоянов, Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи