Глухота и световъртеж не отказват едно момче от баскетболните му мечти


Глухота и световъртеж не отказват едно момче от баскетболните му мечти
06-11-2015 16:02

Борейки се с глухота на едното ухо и световъртеж, тийнеджърът от Охайо Уил Кумър не видя причина, поради която няма да може да помогне на своя гимназиален баскетболен отбор. В последните две лета Кумър се подготвя в IMG Academy във Флорида, в която преди месеци тренираше и Александър Везенков. Престоят му там той описва като най-хубавите моменти в живота си, а сега е готов, за да реализира и мечтите си. Ето и неговата история разказана от Джордан Зърм за списание STACK.

Без значение кой пази на терена по време на мач на своя Грийнвил, Кумър знае, че вече се е срещал с по-тежки съперници. Всъщност, дори самото присъствие на Кумър на терена е невероятно постижение, когато вземеш предвид всичко, с което е трябвало да се справя. Неговите проблеми са още от предучилищна възраст, когато слухът в дясното му ухо започна да намалява. Докато стигна 2-ри клас, той вече беше изцяло глух с едното ухо.

В 7-и клас Кумър срещна нов здравословен проблем - световъртеж, главозамайваща болест, която те кара да се чувстваш сякаш се въртиш, дори когато си абсолютно неподвижен. Това му състояние го накара да се откаже от някои от хобитата си, като картинг и дори ходене на кино. И до този ден Кумър не може да гледа филм без да се почувства зле. 

"Когато има много действие, моите очи и мозък си мислят, че се движа, дори и да не се. Наистина ставам изключително замаян" споделя Кумър.

Изнедадващо обаче състоянието му по никакъв начин не е оказало ефект на Кумър на едно място, в което той намира светлина - баскетболното игрище. Тъй като играчите използват ръчни сигнали да показват комбинациите, проблемите със слуха на Кумър не са пречка. Той казва: "Моите любими места вероятно са домът ми и залата."

Вдъхновен от дядо си, който е бил изключително добър борец под двата коша и също е играл за Грийнвил, Кумър расте играейки баскетбол. А за своят дядо той казва "Ако отидеш на баскетболно събитие в района, хората го разпознават. Аз се радвам от това и си казвам, че искам да съм като него. Аз все още играя за него."

От 2-и до 5-и клас Кумър играе детски баскетбол преди да наблегне сериозно в средно училище. Спортът не идва естествено при него. "Не можех да дриблирам, да стрелям или каквото и да е. Наистина не харесвах баскетбола, защото просто бях ужасяващо слаб" казва сега смеейки се Кумър.

Но след разтърсващ седми клас, Кумър решава да се опита да стане по-добър играч. Той прекарва времето между двата сезона работейки и тренирайки, като става достатъчно добър, за да си спечели титулярно място в отбора на 8-и клас. Той не вкарваше много точки, но бе като хрътка във взимането на борбите - също като дядо си.

Отборите на Кумър спечелиха само два мача по време на неговите години в 7-и и 8-и клас. Вместо обаче да се депресира от загубите, той работеше по-здраво. Той започна да играе повече през лятото и се наслаждаваше на това толкова много, че реши да продължи баскетболното си обучение прекарвайки три седмици в IMG Академия във Флорида, един от най-добрите баскетболни тренировъчни центрове в САЩ, където това лято няколко седмици изкара и Александър Везенков.

"Това беше най-хубавото време в живота ми. Обстановката е невероятна и това ме накара да осъзная колко много обичам баскетбола" коментира Кумър.

След прекараното време в IMG, Кумър се почувства по-уверен в своята игра, която се градеше на неговите способности да овладява борби и на стрелбата му с отскок. Влизайки в гимназия Грийнвил, той очакваше да е титуляр, но имаше психически проблеми на терена. Кумър просто не можеше да изключи мозъка си и се ядосваше сам на себе си, когато стрелбите му не влизаха или не играеше добре. "Допуснах това да разруши играта ми" казва той.

Така Кумър бе пратен надолу в отбора на новобранците и, въпреки че не искаше да е там, той правеше средно по 6 точки и 9 борби на мач. Миналото лято той отново се завърна в IMG Академия с цел да стане още по-добър, а треньорите му помогнаха да успокои мозъка си и да живее в настоящето вместо да се връща към миналото или да е обсебен от бъдещето.

Чувствайки, че вече е надделял над психическия звяр в глават си и с подобрена стрелба, Кумър е готов да направи впечатление в състава на Грийнвил този сезон. Той дори гледа по-напред с мисли към колеж искайки да играе в първа дивизия на NCAA.

"Няма нещо, което да не мога да направя" казва Кумър.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи