От конкурса на FMG: Спортът - необходимост, хоби или загуба на време


От конкурса на FMG: Спортът - необходимост, хоби или загуба на време
08-10-2015 21:02

На пощата на конкурса за читатели на Free Media Group получихме писмо от Борислав Димитров. Той говори за цялостните проблеми на спорта в България и важността му за обществото. Това е и първият материал, който публикуваме за месец октомври. Всеки, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Повече подробности можете да прочетете ТУК.


Има много гледни точки за значението на спорта в съвременния живот днес. Въпреки това смея да заявя, че спортът е призвание. Чрез него се изграждат характери, калява се човешката воля, изгражда се дисциплина, зараждат се и се постигат мечти. Хората имат нужда от професионалния спорт, защото той радва нацията със своите постижения, кара ни да се гордеем със себе си и с България, прославя нашата страна и доказва на света, че няма невъзможни неща.

 

В сферата на редица популярни спортове българските спортисти имат успехи, които ще помним винаги, най-вече заради това, че тези постижения ни обединяват като нация и ни прославят пред света. Всички си спомняме за славното лято на 1994 година, когато българският национален отбор по футбол стана четвърти в света.

 

Всички помним успехите на момичетата на Нешка Робева, легендарният скок на Стефка Костадинова и поставения световен рекорд, който 28 години все още никой друг не е подобрил, успехите на шахматиста Веселин Топалов, на Кубрат Пулев, Евгения Раданова и още много други успели български спортисти.

 

Въпреки кризата, която се усеща днес в българския професионален спорт, именно неговата история е в състояние да го възроди. Тя може да доведе до необходимата мобилизация и мотивация както сред младите спортисти, така и сред управляващите държавни органи, заети в тази област. Именно успехите са основата, на която българският спорт може да стъпи в своята бъдеща посока.

 

Необходимо е да се работи за изграждане на детски спортни школи, които да бъдат натоварени с обучението на деца от най-ранна детска възраст. Важно е да бъдат отпуснати повече финансови средства за модернизация и поддръжка на спортните зали и съоръжения в цялата страна, както и за построяването на нови такива.

 

В някои райони и населени места в България спортните съоръжения са в окаяно състояние, което възпрепятства спортните занимания и тренировъчния процес на децата и младите спортисти.

 

Затова от особено важно значение е осигуряването на условия за провеждане на тренировъчни занимания, чрез които да се подготвят бъдещите спортисти на България.

 

Бих искал да спомена още един аспект за съвременната роля на спорта днес в свободното време на хората. Спортните дейности присъстват много активно в туризма чрез спортната анимация. По своята същност спортната анимация представлява съвкупност от различни услуги за поддържане на необходимата физическа дееспособност и здравния статус на потребителите*.

 

В основата й стои потребността от движение, от социални контакти, от изява и постижения. При проведени изследвания е установено, че процентът на хората, които избират туристическата дестинация според възможностите за спорт, се увеличава.

Специфичните особености на спортната анимация определят нейните три основни направления: спортно, рекреационно и спортно-развлекателно*.

 

За активното спортно направление анимационният продукт задължително включва упражняването на определен вид спорт. Предлагат се спортове според сезона (летни и зимни), според месторазположението, природните и климатичните особености (водни, въздушни и планински).

 

Според участниците си спортовете се класифицират като колективни (тенис, голф, волейбол, баскетбол, футбол и т.н.) и индивидуални (плуване, аеробика, ски, лека атлетика и т.н.).

 

Специфичната особеност при спортната анимация е, че не се търсят високи спортни постижения и рекорди, но наличието на състезателен дух е задължително. До тук разгледахме, спортното направление, при което туриста е активен участник в “играта”, но съществува и друго, при което, той е пасивен “играч”.

 

Става въпрос за мащабните спортни събития като олимпиади, турнири, световни и европейски първенства и спортни празници.

Второто основно направление в спортната анимация е рекреационното направление. Нарастващият интерес към него се свързва с профилактиката на човешкия организъм. “Recreatio” от латински означава възстановяване на силите. Рекреационните услуги представляват съвкупност от методи и средства на традиционната и алтернативната медицина и спорта*.

 

Анимационните програми в рекреацията са свързани със запазването и възстановяването на организма чрез профилактика и лечение на ума: хомеопатия, фитотерапия, аромотерапия, рефлексотерапия, хидротерапия, музикотерапия, кинезитерапия, фитнес, бойни изкуства, медитация и др*.

 

Посочвам тези примери, за да подчертая значението на спорта в нашето ежедневие. Хората имат нужда да спортуват и търсят възможности да практикуват спортни дейности дори когато са на почивка и извън дома си.

Всичко това е доказателство, че спортът е не само хоби и любимо занимание, но и страст, любов, влечение, той е повече от необходимост.

 

В заключение бих искал да подчертая убеждението си, че бъдещето на спорта в България е такова, каквото ние самите като общество го направим. У нас растат невероятни спортни таланти, които имат нужда от условия и внимание, за да се развиват.

Държавата е длъжник в това отношение. Разчита се повече на частни спонсори, но те не са длъжни да носят цялата отговорност за развитието на родния спорт.

 

Необходимо е да се извърши сериозна промяна, която да позволи да се започне пак от децата, да се влезе в училищата, в университетите, във фирмите и предприятията. Масовият спорт дава възможност да се обучат големи таланти, които да вдигат родното знаме, да печелят купи и медали. Всеки от спортните деятели е отговорен за осигуряването на по-добро бъдеще и затова е важно всички те да обединят усилията си за каузата на българския спорт.

 

Борислав Димитров

 

*Използвана литература:

Костов, Е. Същност, основни понятия и видове туристическа анимация.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Конкурс на Free Media Group
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи