Велик Гасол и Испания пак е шампион (видео)


Велик Гасол и Испания пак е шампион (видео)
(сн. eurobasket2015.org)
20-09-2015 21:52

Испания е новият европейски шампион по баскетбол. Днес в препълнената от рекордния брой 27 372 зрители „Стад Пиер Мороа” отборът победи Литва по безапелационен начин във финалния мач на Евробаскет 2015 с 80-63. Испанците се завръщат на върха на Европа, като това е тяхна трета титла за последните четири първенства. На миналото издание на Евробаскет те останаха на трето място, а Франция стана шампион. Това е поредното доказателство, че Испания е абсолютен хегемон в европейския баскетбол. Страната има осем комплекта медали от последните девет Европейки първенства, като на всяко от тях е участвала в полуфиналната фаза. Пау Гасол отново показа огромната си класа, извеждайки отбора си до победа с дабъл дабъл от 25 точки и 12 борби.

 

Испания започна мача много по-уверено и бързо поведе с 8-2, а малко след това резултатът беше 15-4 в полза на тима. Литовците не успяваха да намерят решение срещу съперника си през цялата първа част и разликата стигна 13 точки, а след 10 минути беше 11 при 19-8. В началото на втория период проблемите за Литва продължиха, а разликата стана най-голяма в мача до момента – цели 15 точки. Притеснението на литовците доведе до 7 грешки само за 10 минути, а през втората част дойде още една лоша новина за тях – Йонас Валанчунас стъпи накриво и се хвана за крака. Той продължи да играе, но не бе пълноценен до края на мача. Междувременно Литва направи добра серия за край на първото полувреме и се приближи на 8 точки от съперника си – 33-41.

 

Добрата игра на литовците обаче не продължи след подновяването на играта, а напротив – след силна серия Испания поведе с цели 17 точки и безпроблемно я запази до края на третия период, когато резултатът беше 60-43. В тази част Руди Фернандес се удари лошо при преминаване през заслон, като напусна игра накуцвайки и не се завърна на терена до края. Преднината не падаше под 13 точки през последния период, Йонас Валанчунас излезе за пет лични нарушения и като цяло победителят беше решен доста преди финалната сирена. Така Испания спечели третата си титла от последните четири издания на Евробаскет, която е и трета в историята.

 

След Гасол Серхио Люл записа 12 точки и 6 борби в мача, а 11 вкара Руди Фернандес, който игра 21 минути, преди да се контузи.

 

За Литва с по 13 точки завършиха Мантас Калниетис и Реналдас Сейбутис, а 10 точки и 9 борби регистрира Йонас Валанчунас.

 

Тодор Димитров, пратеник на BGbasket.com в Лил, Франция

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИСПАНИЯ - ЛИТВА

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2015 ЗА МЪЖЕ

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2015 ЗА МЪЖЕ

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2015 ЗА МЪЖЕ

 

ВСИЧКИ МЕДАЛИСТИ НА ЕВРОПЕЙСКО, СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО И ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ ЗА МЪЖЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2015, Испания, Литва
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи